Opasni goveđi kebab koji je povučen s tržišta nije stigao iz
spornih farmi u Poljskoj gdje su ubijali bolesne krave i zatim
prodavali meso. Međutim, meso je povučeno jer se sumnja na zarazu
ešerihijom koli, salmonelom i ostacima lijekova.
"Ovo meso što je povučeno znači za njega je nadležna Sanitarna
inspekcija, ali mi primamo informacije iz zdravstvenog sustava.
To je meso iz drugih klaonica, odnosno iz druge klaonice u
Poljskoj. S obzirom da mi nismo nadležni za meso koje se nalazi u
retoranima to morate pitat sanitarnu inspekciju", kazao je
Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.
Meso za kebab u Hrvatsku je stiglo preko slovenskog distributera.
3 ugostiteljska objekta koja su ga kupila odmah su ga vratila, pa
ga sanitarna inspekcija nije zatekla u prometu.
"Ne znam o čemu se radi. Morate pitati ministarstvo poljoprivrede
i inspekciju, u svakom slučaju sve što je sumnjivo sve što može
bit štetno za zdravlje dobro da je povučeno", rekao
je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.
A u Hrvatskoj se uglavnom jede kebab iz uvoza, kažu nam jedini
proizvođači domaćeg kebaba iz Petrinje. Teško im je konkurirati
uvoznom jer se gleda cijena, a ne kvaliteta.
"Mi konstatno pokušavamo radit s hrvatskim sirovinama. Imamo
poteškoće sudjelovat na tržištu. Zašto imate poteškoće?
Zato što je sama ulazna sirovina koja je kvalitetna izuzetno
dosta i skupa", kaže Mario Uhitil, voditelj
proizvodnje kebaba,
Postoji skuplji kebab i na stranom tržištu, ali on sa svim
troškovima također ne konkurira pa se u Hrvatskoj većinom jede
meso loše kvalitete.
"Što se tiče uvoznih mesa, to se uglavnom radi s mesom trojkom.
Znači skuplja se klaonički otpad i ostale stvari, to se sve
zajedno melje. U procesu se to napuca kojekakvim kemijskim
dodacima da je meso stabilno i da buja na roštilju",
kaže Mario Uhitil.
A razlika kvalitetnog i lošeg kebab mesa vidljiva je golim okom.
"Tekstura pravog kebaba mora biti takva da bude rupičast,
zato što ima u svom sastavu više mesa, dok je uvozni kebab onako
više skroz glatki i nema tih struktura rupičastih po sebi",
kaže Antonio Krizić, kebab majstor.
Zato je odluka na krajnjim potrošačima da odaberu kakvu će
kvalitetu mesa jesti.
Postoji mogućnost da u Hrvatskoj još ima zaraženog mesa
I dalje postoji mogućnost da u Hrvatskoj ima zaraženog mesa. U
odgovoru sanitarne inspekcije za RTL stoji kako su u utorak u
poslijepodnevnim satima dobili dodatnu informaciju o dodatnoj
distribuciji tog spornog mesa u Hrvatsku. Sanitarne inspekcije su
u tijeku i ako se utvrdi da se to sporno meso nalazi na tržištu,
ono će odmah biti povučeno. Ukoliko se utvrdi da je moglo doći i
da je došlo u kontakt s kupcem protiv vlasnika ugostiteljskih
objekata će biti podignut optužni prijedlog. Iz sanitarne
inspekcije zasad ne otkrivaju o kojim se količinama radi te gdje
bi sporno mjesto moglo završiti.
Odgovor sanitarne inspekcije prenosimo u
nastavku:
"Sanitarna inspekcija redovito provodi službene kontrole
subjekata u poslovanju s hranom i provodi službena uzorkovanja
hrane u skladu s godišnjim planom rada koji se donosi na temelju
procjene rizika. Godišnje sanitarna inspekcija provede od 10.000
– 14.000 nadzora u području sigurnosti hrane i uzorkuje oko 2500
- 3000 uzoraka hrane. U slučaju utvrđenih nesukladnosti ili
neispravnih uzoraka redovito se poduzimaju zakonom propisane
mjere: naređuje se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se
stavljanje na tržište hrane i po potrebi provodi postupak opoziva
i povlačenja, te poduzimaju prekršajne mjere.
U protekle dvije godine sanitarna inspekcija uzela je ukupno
735 različitih uzoraka mesa i mesnih pripravaka, od čega 75
uzoraka junećeg/goveđeg mesa. U 75 ispitanih uzoraka je u 2
uzorka potvrđena Salmonella, te jednom uzorku utvrđena je E.
coli. Detaljnim pregledom rezultata službenih
kontrola iz protekle dvije godine sanitarna inspekcija
uzela je 16 uzoraka mesa porijeklom iz Poljske od čega 9 na bazi
junećeg mesa i svi ispitani uzorci su ispunjavali propisane
mikrobiološke kriterije.
Osim planiranih službenih kontrola sanitarna inspekcija
redovito postupa po prijavama i obavijestima koje zaprima kroz
sustav žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU
RASFF – sustav). Putem tog sustava redovito se izmjenjuju
informacije o neispravnim proizvodima između svih zemalja članica
EU obzirom da se to tržište smatra jedinstvenim i promet među
zemljama članicama dopušten je bez dodatnih uvoznih kontrola. U
Republici Hrvatskoj Ministarstvo poljoprivrede je
nacionalna kontakt točka (NKT) za Sustav žurnog uzbunjivanja za
hranu i hranu za životinje (RASFF) i ono upravlja i
koordinira sustavom u Republici Hrvatskoj (HR RASFF), te
prosljeđuje informacije ostalim dionicima sustava među
kojima je i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva kao
kontakt točka (KT).
Informacije koje pristižu u HR RASFF sustav mogu biti
rezultat inspekcijskih nadzora tijekom provođenja službenih
kontrola (uključujući i monitoringe) u objektima koji posluju s
hranom ili hranom za životinje, kako u RH tako i u drugim
zemljama članicama EU te trećim zemljama. Subjekti u poslovanju s
hranom mogu također tijekom provođenja samokontrole
utvrditi neke nesukladnosti te ako su one takve prirode da
predstavljaju rizik za potrošače dužni su obavijestiti nadležnu
inspekciju ili direktno HR RASFF sustav.
U konkretnom slučaju vezanom za mesni proizvod kebab Uprava
za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva zaprimila je putem
HR RASFF-a u petak 08.02.2019. i subotu 09.02.2019. dvije
obavijesti u kojima je navedeno da je službenim
kontrolama u Sloveniji u mesnom proizvodu kebab utvrđena
prisutnost Salmonella spp. i E. coli. Jedna obavijest se
odnosi na tvrtku Alebon (proizvođača: Efes-pol, PL 30214101 WE),
a druga na tvrtku Dunya (proizvođač: Dunya doner kebab Sp-zoo, PL
30120301 WE), a što je distribuirano u tri različita
ugostiteljska objekta u RH.
Iz dostupnih službenih podataka nije razvidna povezanost s
objektom koji se nedavno spominjao u medijima vezano za klanje
životinja bez veterinarskog pregleda (Eko-pol, PL 14160202
WE).
Slijedom zaprimljenih obavijesti sanitarna inspekcija obavila
je nadzor u sva tri ugostiteljska objekta koja su navedena u
distributivnim listama, te tijekom istih sporni proizvodi
nisu zatečeni u prometu jer su ugostiteljski objekti po
zaprimanju informacija od slovenskih dobavljača vratili sporan
proizvod koji su imali na zalihama.
Dodatno, putem HR RASFF-a 12.02.2019. u popodnevnim satima,
sanitarna inspekcija zaprimila je naknadne dodatne
informacije o dodatnoj distribuciji spornog proizvoda i
inspekcijski nadzori su u tijeku. Ukoliko se u prometu zatekne
sporna hrana inspekcija će zabraniti korištenje i narediti
neškodljivo zbrinjavanje, te protiv odgovornog subjekta podnijeti
optužni prijedlog. Isto rako se nastavljaju i redoviti
inspekcijski nadzori u okviru nadležnosti, a vezano za provjeru
porijekla, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane na
tržištu RH.
U spornim proizvodima utvrđena je prisutnost patogenog
mikroorganizma Salmonela i E. coli koja je pokazatelj
lošijih higijenskih uvjeta proizvodnje i prerade. Činjenica je da
je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu koji prije
konzumacije mora ići na termičku obradu što znatno smanjuje rizik
za potrošača ako je ista dobro provedena. Međutim rezultati
analize ne udovoljavaju pripisanim mikrobiološkim kriterijima, te
se proizvodi kao takvi se ne mogu nalaziti na tržištu je
predstavljaju moguću opasnost posebice ukoliko termička obrada
nije dobro provedena ili je došlo do križne kontaminacije.
Kako smo naveli NKT za RASFF sustav je Ministarstvo
poljoprivrede koje na temelju svih zaprimljenih obavijesti
koordinira sustav i objavljuje informacije za potrošače koje se
načelno objavljuju kada postoji mogućnost da je hrana završila
kod krajnjeg potrošača. U konkretnom slučaju, do sada
raspoložive informacije ne ukazuju da je hrana došla do krajnjeg
korisnika."