
Biodinamičko vino zdravo za ljude i okoliš, u Hrvatskoj ih je sve više: 'Vino je hrana s najdužom poviješću naše civilizacije'

Znate li što je biodinamičko vino? Nastaje spajanjem proizvodnje sa zaštitom okoliša, a postaje i sve češći odgovor na klimatske promjene. Ne samo u svijetu, već i u Hrvatskoj. RTL-ov reporter Ivan Dobran bio je u jednoj od vodećih istarskih biodinamičkih vinarija.
Podno Motovuna nalazi se jedno od najvećih hrvatskih biodinamičkih imanja iz čijeg podruma na godinu iziđe oko 60 tisuća boca biodinamičkog vina. Više nego proizvodni proces, kaže vlasnik Mladen Rožanić, to je filozofija života.
„Spoznaja i sigurnost onoga što unosimo u naš vlastiti organizam,
ja mislim da je to užasno vrijedno. Za mene je vino hrana, nije
alkoholni napitak, hrana s najdužom poviješću naše civilizacije i
najstarijim zapisima“, kazao je Mladen Rožanić, , biodinamički
vinar.
„Bit svega je da se kroz neko druženje, kroz neku solidarnost,
razmjenjuju iskustva, razmjenjuju preparati, razmjenjuju sadni
materijali i praktički činimo jednu malu zajednicu ljudi koji
misle slično“, objasnio je Stjepan Mraković,
tehnički voditelj podruma.





















