
Bakin tajni recept za nedjeljnu poslasticu i priča o zalogaju koji je sve posvađao
Najslađi zalogaj nekad bi išao djedu, a ako je netragom nestao, svi bi se posvađali
Okusi naših baka i djedova, oni sa sela, vratit će mnoge u sjećanja djetinjstva, probuditi najljepše uspomene. No pomalo se zaboravljaju, kao i recepti kako se radi domaća zimnica ili ono "nešto naše".
Na Danas.hr-u u serijalu u suradnji s prof. dr.sc. Ivom Grgićem, akademikom i profesorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, donosimo recepte kako pripremiti svoj svježi sir, kako napraviti slatke mazalice od sezonskog voća, ukiseliti ciklu, vlastite domaće kobasice ili krvavice. Proljeće smo dočekali receptima kako spraviti domaće likere - od ruže, višanja, ali i prirodne sokove od bazge ili lipe. Nedjelja je, pak, nekako i dan za obiteljski ručak pa smo često zamirisali na stare recepte.
U tom tonu i ovaj put donosimo ideju za jelo, možda ne baš svakome po volji, ali mnogi gurmani će ipak doći na svoje.
Ovog puta prof. Grgić donosi ideju kako spraviti pileće želuce:
"Reče mi prijatelj Mijo da je naše ponašanje i sustav vrijednosti uvelike formiran u prvim godinama života. Ja sam agronom i ostaje mi u to vjerovati ili ne. I kada sam, na ovoj iznenadnoj vrelini, razmišljao što vama, mojoj vjernoj sljedbi, ponuditi ove nedjelje za brzo i fino jelo, misli mi odlutaše u neke daleke godine. I naravno, u moju Jošavu.
Vrelina, mršave kokoši koje su polijegale raširenih krila ispod trijema skromne kuće, djed Anto mudro otpuhuje dim iz progorjele lule, jer se nešto očekuje… I u taj se čas začu zvono sa crkve Sv. Marka s najavom kraja pučke mise. A to je značilo da će ubrzo baba Anđa doći, po običaju spominjući da "bolje da je i nema, da vidimo kako bi bez nje, jer ni nedjeljom nema spokoja, čak ni juhu nismo završili, a i sinija nije postavljena".
Mi mudro šutimo, bolje otrpjeti već znano i prionuti na objed o kojemu sam već pisao nego slušati još jednu misu s poznatom propovijedi. Ali, vrelina, nedjelja, kokoš, pa dodatak zvani želudac – e, to je bilo ljeto kojega se rado sjećam!
Želudac uvijek djedu
I kada smo posjeli oko sinije, a baba kevčijom, poznatom i kao grabilica, kutljača, zaimača, kepčija, šeflja, paljak… svakome u plehani pijat lagano grabi juhu, pazeći da želudac završi – zna se – kod djeda, jetrica i srce kod najstarijeg sina, a mi, djeca, bi bili sretni ako bi nam pripao jedan papak, odnosno kokošja noga.
Jednom sam, dok je djed spominjao pomrčinu – svoju najopakiju psovku jer su ga ulovili da sluša želje i pozdrave na tranzistoru – ulovio i smazao polukuhani želudac. A onda je nastao problem! Djed je optužio babu da je sigurno jutros, nedjeljom uobičajeno nervozna, bacila ga zabunom i s drobom našoj dugovječnoj mački Bariši. Baba Anđa, koja nije bila sigurna ni što je parok propovijedao sat ranije, prihvatila je svoju krivicu. Dosta kasnije sam shvatio da su oboje sumnjali na mene, ali kako su me voljeli kao svoga petog sina – odgajali su me od šestog mjeseca života – to im je i bilo drago jer su znali koliko volim pileći želudac.
Obećanje kad odraste
Tada sam se zarekao da ću, kada odrastem, budem veliki i imao novaca, kupiti kilogram kokošjih želudaca i polako ih jesti, bez straha da me netko ulovi ili da ih netko brže ne stavi u svoj tanjur.
Prvi prijedlog da spremim kokošje želudce i nije baš razveselio moju suprugu. Ipak, nakon prvog zalogaja, kokošji želudci su bili ručak-jelo iskupljenja za neki moj grijeh, iako nikada ne griješim. Kao što su fileki bili kamen spoticanja, odnosno njihovo kuhanje u kući Grgić je predstavljalo putokaz za Bosnu, pileći želudci su bili jamstvo sigurnoga krova nad glavom.
Jeftini i zdravi
Pileći želudci nisu baš dobar prijedlog, odnosno neprilični su za hrvatski nedjeljni ručak, ali su odlični jer se spravljaju brzo, nisu skupi i zdravi su. U tome sam uspio spojiti ministricu Hrstić, ministra Šušnjaru i stranačkog mu kolegu, ministra Vlajčića. Nešto kao kod izbora za gradonačelnika Vukovara.
Nekoliko je načina pripreme i nudimo vam dva načina, i to pileći želudci na tavi i pileći želudci u saftu.
Pileći želudac na tavi
Mi, u Grgić hiži, ih pripremamo na tavi i to je moj doprinos zajedništvu za stolom, ali to najčešće radim kada nema princeze Ive. Za ovo nam trebaju svježi pileći želudci, ulje, Vegeta, sol, paprika, papar i malo vode.
Postupak pripreme je jednostavan. Želudce treba oprati, odstraniti ostatke sala ili kožice te malo zarezati na debljem dijelu. Kada ih ocijedite, dodajte suncokretovo ulje, po želji Vegetu, sol, papriku, papar te sve dobro promiješajte da se mješavina sljubi sa želudcima.
U dublju tavu ili drugu zdjelu stavite malo ulja, kad osjetite da se zagrijalo, ubacite želudce i neka se dinstaju na laganoj vrelini. Nakon nekoliko minuta, kada pobijele, do polovice želudaca ulijte vruće vode, pokrijte tavu i neka se dinstaju, ali ne zaboravite nekoliko puta promiješati.
Nakon petnaestak minuta kušajte jesu li gotovi, dodajte još po potrebi začina i pojačajte temperaturu. Stalno miješajte i kada dobiju zlatnu boju, oni su spremni za stol.
Uz njih dobro dođe bilo koji prilog – od salate do kiselih krastavaca, ali i čaša dobro ohlađenog bijelog vina ili piva. Naravno, i sok za nas koji ne pijemo pića s alkoholom.
Pileći želudci u saftu
Pileće želudce u saftu sam imao priliku jesti kada ih je spremila moja draga Levanićka dok smo skupa radili. Znajući njene probleme s gebisom, siguran sam da ih više ne priprema, ali nikada se ne zna. Mislio sam da je i pivo napustila, ali se Mare ne da.
Za ovaj način su vam potrebni pileći želudci, ajvar, luk, češnjak, lovorov list, ulje, brašno, sol, mljevena paprika, papar, Vegeta i naravno, voda.
Želudce operite, očistite i izrežite na manje komade. Luk narežite na kockice te skupa sa želudcima stavite na ulje u dublju tavu, dodajte lovorov list i pojačajte grijalo.
Nakon nekoliko minuta, smanjite temperaturu na polovicu, dodajte sitno nasjeckan češnjak, Vegetu, papar, sol, ulijte vode i neka se dinsta sat i pol, uz miješanje i dolijevanje vode. Kada se želudci smekšaju, dodajte mljevenu crvenu papriku, malo ajvara i neka se kuha još petnaestak minuta.
Malo brašna razmutite u vodi, ali se može i bez toga, dodajte otopinu i kuhajte još desetak minuta. Kušajte, ubacite neki od začina i vaše jelo je gotovo. A kao dodatak tome, dobro dođe sve već spomenuto.
Nutritivna vrijednost želudaca
Na početku smo rekli da su pileći želudci dobri za zdravlje. Oni sadrže kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, željezo, selen i još neke druge elemente. Kemijski sastav vam daje energiju, poboljšava stanje kose i kože, jača krvožilni sustav, pomaže kod mršavljenja, poboljšava funkcioniranje crijeva, mozga, središnjeg živčanog sustava, bubrega, srca i sprečava pojavu onkoloških bolesti.
A tek utjecaj na muškiće zbog visokog sadržaja životinjskih bjelančevina, koji im omogućuju izgradnju mišića u kratkom vremenu. Konzumacija pilećih želudaca dobra je i za žene jer im se poboljšavaju reproduktivne funkcije.
Još je puno blagodati od konzumiranja pilećih želudaca, ali ipak oprez! Oni imaju puno kolesterola, štetnog za tijelo, te dnevno ne jedite više od 100 g. Ali ako su na programu jednom u petnaest dana, otpustite kočnice i uživajte.
A vama, kojima se okreće u želudcu od naše preporuke, evo prijedloga. - skoknite u Gornji Stupnik gdje se u četvrtak, 12. lipnja, s početkom u 19 sati održava Večer bosanskih pite u organizaciji Udruge Hrvata BiH Prsten. U slast!
POGLEDAJTE VIDEO Burek, Bajaga i nacionalni sisatori s enormnim plaćama: Od oporbe ni hvala...


















