
Ugledni hrvatski chef otkrio Mojmiri koja mu je najmrskija hrvatska hrana: 'Spreman sam na hejt'
A Hrvatska je korak iza, na 17. mjestu. Zagreb je među gradovima na 59. mjestu, Split 72. Među 100 najboljih regija na svijetu našlo se pet hrvatskih regija: Istra je 30., a Dalmacija 34. Ali među sto najboljih jela nema ni jednog hrvatskog.
Jedan od najboljih hrvatskih chefova kuhao je i na kruzeru i na tajlandskoj plaži i u britanskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, a sada u jednom od dva zagrebačka restorana koji ima zvjezdicu. A uz to stiže pomagati i gladnoj djeci i beskućnicima. Mario Mandarić gostovao je u RTL Direktu.
'Dalmatinska kuhinja ne postoji'
Da se moraš odlučiti za jednu nacionalnu kuhinju koja bi bila broj jedan?
Definitivno francuska.
Dosta visoko mi se čini da je Hrvatska dospjela, na 17. mjesto. Je li to odlično mjesto?
To 17. mjesto jest odlično. Svake godine napredujemo u jednom pozitivnom smjeru.
Imamo bolje mjesto od Vijetnama i Koreje. Ipak su to neke poznate kuhinje.
Dosta turista nam u zadnje vrijeme dolazi i dosta su glasali ljudi koji putuju po svijetu. Tajlandska i vijetnamska kuhinja je već godinama ista. Ništa se ne događa.
Dosta su te kritizirali jer si govorio da dalmatinska kuhinja ne postoji. I da te zbog toga smatraju, kvislingom, izdajnikom. Što si mislio, da smo sve preuzeli od nekog drugoga?
Stvarno me razapinju radi te izjave, ali ja i dalje stojim iza nje. Trenutačno dalmatinska kuhinja ne postoji, ali postoji dalmatinski stil prigotovljavanja namirnica. Ono što mi smatramo dalmatinskom kuhinjom je utjecaj svih onih koji su nas osvajali, izuzev soparnika. Soparnik je samo naš, ne damo ga nikome. Ljutim ja i Talijane kad kažem da je pizza nastala od soparnika.
'Naš bistro na Maksimiru je pun svaki dan. Nevjerojatno'
Francuska kuhinja uvijek je popularna, evo sada na visokom mjestu. Nedavno ste otvorili francuski bistro. Vole li Hrvati francusku juhu od luka i pijetla u vinu. Je li imaju osjećaj za francusku kuhinju?
Hrvati je obožavaju. Prijatelj i ja smo otvorili restoran s francuskom hranom jer je mi obožavamo. I dosta nam je više bilo burgera nakon smjene i odlučili smo otvorit restoran u koji ćemo mi dolazit kao gosti i koji će služiti hranu koju mi volimo jest. I naš bistro u Maksimiru pun je svaki dan. Nevjerojatno.
Gledajući ovako kao konzument, imam osjećaj da se stvarno uzbudljive stvari na toj sceni događaju posljednjih godina.
Sigurno. Mladi ljudi se vraćaju nazad u Hrvatsku. Dosta ljudi iz moje generacije je išlo van, radilo, probilo se u restoranima s Michelinovim zvjezdicama i po restoranima na listama najboljih na svijetu. I sad se vraćaju u Hrvatsku jer vide da se Hrvatska razvija u jednom pozitivnom smjeru. I vide da se nije ovdje teško istaknuti.
U Britaniji si radio u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, sad radiš u restoranu koja ima jednu. Je li prokletstvo ili je blagoslov ili je oboje?
Čujem često od kolega da im je Michelinova zvjezdica nekakav dvosjekli mač i prokletstvo. Ali nama je olakšanje. Jer mi toliko toga napravimo u godini, s toliko namirnica eksperimentiramo - spajamo čokoladu s janjećim mozgom.
Kako to prolazi?
To smo imali jednom. Prolazi odlično jer kemijski se to dobro slaže. I onda dođe 7. mjesec i mi imamo zvjezdicu, imamo potvrdu da smo bili u pravu.
'Profesorica mi je rekla da od mene nikad ništa neće biti'
Danas si jedan od najboljih hrvatskih chefova: ali nije tako bilo od početka. Pao si razred u srednjoj školi?
Prvu godinu kuharske škole me je srušila profesorica iz kuharstva i rekla da od mene nikad ništa neće biti. I da odustanem.
Pa što je bilo, jesi li stvarno bio nezainteresiran u školi?
Pa bi sam stvarno loš učenik. Ali svejedno to nije bio način za postupati prema djetetu.
Jesi li ikad bio u kontaktu s njom da joj kažeš: Vidi me sad!
E sad mi je žao te profesorice. Ona je u penziji. Kad sam završio na onoj Forbesovoj listi, bili su članci o tome kako me profesorica srušila, a vidi gdje sam sad.
Zanimljiva je priča kako si završio na toj Forbesovoj listi. To je lista 30 najutjecajnijih ispod 30. To je zbog koncepta koji si smislio - kako spasiti hranu i dati je beskućnicima?
Pa otprilike, skraćena priča. U Engleskoj sam organizirao taj projekt gdje smo išli u po restoranima i
Pomagao si beskućnicima, sad gradiš bunare u Africi.
Taj projekt smo pokrenuli žena i ja. Prije nekoliko godina smo odlučili donirat bunar i otišli smo dole i dok se taj bunar sagradi, a to je nekih 20-ak danas, ali kad smo vidjeli koliko je korupcije, odlučili smo ostati i pokušat malo reorganizirati stvar. Tako da smo uspjeli srušiti cijenu bunara na 1.800 eura što su sad najjeftiniji bunari u Africi. I uspjeli smo 164 izgraditi.
'Postoje dvije vrste restorana'
Jesu li Hrvati shvatili
Hrvati to polako shvaćaju. Jer bilo 3 ili 30 sljedova to je uvijek dovoljno hrane da se najedu. Najdraže mi je kad mi netko dođe u restoran i na kraju večere kaže: Uf, ovo uopće nije kako sam mislio. Uspjeli smo ljude malo obrazovati. Postoje dvije vrste restorana -
Što kažete na ovu histeriju oko cijena na Adventu - jer fritule su 11 eura...
Po meni je Advent sad mjesto na kojem se rađaju trendovi. Ja imam sad dvije kućice na Adventu. I svake godine pokušavamo raditi neke zanimljive stvari. Konkurencija je pozitivna i svi rade nešto dobro. Naime, ako radiš loše, brzo ćeš propasti.
Koja ti je najmrskija hrvatska hrana?
Spreman sam na hejt - tripice.
Najomiljenije hrvatsko jelo?
Ma volim puno toga. Volim variva, ribu...




















Crna statistika: Hrvatska u europskom vrhu po broju poginulih u prometnim nesrećama, zašto je to tako?

GORNJI MIHALJEVEC-MACINEC Zbog prebrze vožnje i alkohola vozilom završio u jarku!

LUDO SLAVLJE NA KORZU! Pogledajte fotografije i video: Tisuće ljudi dočekalo ekipu Rijeke i pehar za naslov prvaka!

Sreća što ne poštujem prometne znakove, jer bih davno bio mrtav

Lažni liječnici - zadarska policija savjetuje građane da budu na oprezu!

Volonteri i udomitelji obilježili deset godina ljubavi prema psima







