
Svježe, pečeno, piletina, svinjetina... Evo koliko dugo meso smijete čuvati u zamrzivaču

Idealna temperatura zamrzavanja je -18 stupnjeva jer se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani.
Stručnjaci kažu da je meso najsigurnije zamrznuti u originalnom pakiranju. Međutim, ako će u zamrzivaču biti dulje od dva mjeseca, tada se preporuča da ga umotate u plastičnu foliju ili u plastičnu vrećicu za zamrzavanje.
Meso možete staviti u plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakiranjem.
Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), cijeli pilići i purice u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana, a Ako zamrzavate komade, poput prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.
Govedina, teletina i janjetina, mogu stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.
FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće odnosno od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.
Za sirovu svinjetinu vrijede slična pravila kao i za govedinu i
drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od
četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina može trajati od
četiri mjeseci sve do godine dana, piše Good Housekeeping.
Kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri
mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi
trebali čuvati dulje od dva ili tri mjeseca.




![[KVIZ] Koliko znaš o jagodama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297453/H-70efdc70-a788-4b84-a61f-14030413e0f8-550.webp?1749114372)













