
10 zdravih 'vegetarijanskih' namirnica koje imaju više željeza od mesa

Špinat
Tamno, zeleno povrće ne samo da je zdravo, nego je i izuzetno ukusno. Tri šalice špinata sadrže oko 18 mg željeza. Odrezak veličine 150 grama sadrži oko 5,5 mg željeza, a za meso je važno da ne pretjerujete, dovoljno je konzumirati komad mesa veličine dlana.
4 vitamina koji će vam pomoći da izgubite naslage na trbuhu, prema liječnicima
(
Soja
Soja ima visoke količine željeza, ali i proteina. Samo jedna šalica sadrži 3,5 miligrama željeza, ali i 14 grama bjelančevina. Razmislite o dodavanju ove namirnice u hranu.
(
Grah
Ovo je moćna namirnica koju i inače puno jedemo u našim krajevima. Samo jedna šalica ima 4 miligrama željeza, ali i puno proteina.
Šest namirnica koje će ubrzati metabolizam i 'istopiti' kilograme
(Foto:
Indijski oraščići
Ovi orasi su puni željeza - 2 miligrama u samo 1/4 šalice. Lako je pretjerati s kalorijama kada se radi o ovim oraščićima, tako da ih nemojte samo jesti nego razmislite o količini.
Želite li ostati zdravi i vitalni, svakodnevno jedite orašaste plodove
(Foto:
Leća
Jedna šalica leće ima 7 miligrama željeza. Iako je šalica leće jako puno, već i s pola šalice unijet ćete dovoljno željeza. Leća je odlična kao dio salata ili u juhama.
Biljni proteini zdraviji su za srce od proteina životinjskog porijekla
Zob
Vaša glavna namirnica za doručak ima umjereno visoku količinu željeza. Samo pola šalice sadrži 4 miligrama željeza. Jeftina i zdrava namirnica.
Prijedlozi za visokoproteinski doručak za bolji početak dana
(Foto:
Pečeni krumpir
Još jedan razlog za uživanje u omiljenom povrću! Dodajte špinat i malo sira i dobit ćete obrok pun željeza. Jedan krumpir sadrži 2,7 mg željeza.
(Foto:
Tamna čokolada
Jedan red visokokvalitetne tamne čokolade može sadržavati između 2 i 3 miligrama željeza.
'Utješna' čokolada koja liječi organizam: zašto konzumirati tamnu čokoladu?
(Foto:
Gljive
Određene vrste gljiva sadrže veliku količinu željeza. Na primjer, gljive kamenica sadrže i do dva puta više željeza od šampinjona i šitake gljiva. Gljive imaju malo kalorija i sadrže vlakna, bjelančevine, vitamine B, selen, bakar, kalij i vitamin D. Sve to pridonosi zdravlju srca, snižava krvni tlak i jača kosti.
(Foto:
Tofu
Vegetarijanci i vegani trebali bi konzumirati mnogo tofua jer sadrži značajne količine kalcija, željeza i proteina koji smanjuju rizik od raka prostate, raka dojke i srčanih oboljenja. Pola šalice tofua sadrži 3,5 miligrama željeza. Tofu se može naći u različitim oblicima kao što su mekani i čvrsti, a možete ga pripremiti na različite načine.
10 namirnica bogatih proteinima koje trebamo jesti svaki dan
(Foto:


















