UKUSNO I JEDNOSTAVNO /

Zvijezda uskršnjeg stola: Špiček naučio Zuhru kako pripremati jedan pomalo zaboravljeni specijalitet

Gurmanski specijal 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' u posljednjoj, četvrtoj epizodi, donosi nam recept za šunku onako kako je pripremaju u Gorskom kotaru.

VOYO logo
VOYO logo

Chef Tomislav Špiček razmazio nas je ukusnim i jednostavnim receptima za nadolazeći Uskrs, a kao kruna blagdanske trpeze je jelo imena nadelo. U četvrtoj epizodi specijala 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' pridružio mu se naš proslavljeni glumac Zlatan Zuhrić-Zuhra koji nas je oduševio u RTL-ovoj hit seriji 'San snova'.

"Baš mi je drago vidjeti te uživo. Ja ću biti tvoj sous chef, pomoćni kuhar", rekao je uzbuđeno Zuhra.

Špiček se na to slatko nasmijao i odmah krenuo na posao. Zuhri je dao zadatak da na kockice nareže kruh i šunku. Istaknuo je i kako svježe i prirodne namirnice za sva jela uvijek pronalazi u SPAR-u.

"Za recept možemo koristiti i stari kruh ili onaj koji se prepekao u pećnici. Zapravo je bit da se nakon uskršnje gozbe iskoristi hrana koja nam je ostala - šunka, kuhana jaja, mladi luk…", objasnio je chef koji uvijek otkriva zanimljive trikove koje možemo i sami iskoristiti u kuhinji.

"Ja sam rođen u Zagrebu, majka mi je iz Dubrovnika, a otac iz Bosne. Kod nas se za Uskrs uvijek pravila neka kombinacija. Ona se ponekad potrudila napraviti neki bosanski specijalitet, a radila je i rožatu. Uvijek je bilo i šunke, ja najviše volim onu u kruhu", otkrio je Zuhra dok je na kockice rezao kruh.

Dok je Špiček miješao narezani kruh s mladim lukom, Zuhra je na kockice rezao šunku. U smjesu se doda sol, papar, jaja, narezana šunka i zagrijano mlijeko te se sve mora dobro sjediniti.

"U kuhinji je uvijek potrebno dosta truda, ali sve je uvijek vrijedno toga kad dobiješ onaj finalni fini proizvod", rekao je Špiček.

Smjesu je zatim stavio u vrećicu za punjenje i njome napunio crijevo te ga stavio u vrelu vodu. Kada se jelo skuhalo, Zuhra je bio pozitivno iznenađen onime što je probao, a i chef Špiček nije ostao ravnodušan kušajući zajedničko jelo.

"Ovo izgleda kao slika. Fenomenalno je, to ću si ja i kod kuće napraviti. Ne mogu vjerovati da sam kuhao sa Špičekom", rekao je Zuhra naposljetku i svima poželio sretan Uskrs.

U nastavku vam donosimo recept za ovo slasno jelo.

Nadelo

Sastojci:

250 g tamnog kruha

250 g bijelog kruha

250 ml mlijeka

10 jaja

500 g kuhane šunke

4 mlada luka

50 g kukuruznog brašna

sol, papar

crijevo za punjenje

Priprema:

Šunku, mladi luk i kruh sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Sve dobro izmiješajte i dodajte razmućena jaja, posolite i popaprite po želji. Prelijte toplim mlijekom. Sve dobro sjedinite i dobivenom smjesom napunite crijevo te stavite kuhati na laganu vatru 45 minuta. Prije posluživanja ohladite.

Po želji, tijekom serviranja možete dodati umak od hrena koji će dodatno naglasiti sve okuse u ovom jelu.

Dobar vam tek!

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali