/

Nije svejedno kakvu tavu koristite! Mudro izaberite najbolju za sebe

Vjerojatno nema kućanstva koje među posuđem nema barem dvije tave.

VOYO logo
VOYO logo

Bilo da želite spremiti večeru koja uključuje spremanje piletine i povrća ili možda radite doručak i žudite za omletom, prvo što ćete vjerojatno zgrabiti je odgovarajuća tava.

U čast tom omiljenom komadu posuđa za spremanje jela donosimo nekoliko savjeta o tome kako najbolje odabrati tavu i kako je mudro koristiti.

Prilikom odabira one najpraktičnije dobro razmislite o njenoj veličini i dubini. Za spremanje, primjerice, piletine u umaku od vrhnja i povrća, najbolje je koristiti tavu dubine oko 12 centimetara i nešto većeg promjera tako da u nju stane umak i sve potrebne namirnice.

Dok je za spremanje omleta praktičnija ona manje dubine, ali također šireg promjera. A kad smo već kod omleta, znate li koja je tajna u okretanju omleta? Tava s kosim stranama!

Iako većina preferira teflonske tave s neprianjajućim dnom, za pripremanje mesnih odrezaka bolje je koristiti tavu od lijevanog željeza, savjetuju na stranici shine.yahoo.com.

Ako spremate ribu i želite pečenje dovršiti u pećnici, provjerite imate li odgovarajuću tavu koja smije ići u pećnicu.

Anodizirani aluminij?

Riječ je o vrsti aluminija koji je ne-reaktivan i izdržljiv, no ako se takvo posuđe izgrebe, aluminij postane reaktivan, zbog toga mnogi ne preporučuju takvo posuđe.

Kad su teflonske tavu u pitanju, treba paziti da se ne prekorači temperaturna granica. Izbjegavajte korištenje neprianjajuće tave na jakoj vatri te nikad ne zagrijavajte praznu posudu.

Što je s održavanjem i čišćenjem tava?

Ako ne volite one tave na čije se dno hrana lijepi i koristite teflonske neprianjajuće tave, pazite da je ne izgrebete i oštetite neadekvatnim kuhinjskim priborom prilikom miješanja hrane ili prilikom pranja. Koristite drveni ili silikonski pribor za miješanje i vađenje hrane i perite ih ručno, a ne u perilici.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali