PAZITE ŠTO JEDETE /

Čim dođe ljepše vrijeme hrlimo za ovim namirnicama koja uzrokuju trovanje: Hrvatska liječnica o oštećenju slijepog crijeva i oporavku

Prevencija crijevnih infekcija: Ugodno ljetovanje bez crijevnih infekcija je moguće uz pridržavanje osnovnih mjera za sprječavanje crijevnih infekcija: redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termička obrada hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane, izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode. Svaki slučaj infekcije salmonelom je obavezno prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi i pratiti kliconoše, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Foto: Shutterstock
Prevencija crijevnih infekcija: Ugodno ljetovanje bez crijevnih infekcija je moguće uz pridržavanje osnovnih mjera za sprječavanje crijevnih infekcija: redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termička obrada hrane, temeljito pranje voća i povrća, izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanje hrane, izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode. Svaki slučaj infekcije salmonelom je obavezno prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi i pratiti kliconoše, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
14 /14
VOYO logo

Do trovanja hranom dolazi unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se kroz mučnine, povraćanja, bolove u trbuhu, proljev, glavobolju i opću slabost. Ti simptomi najčešće traju od jednog do sedam dana. I dok uživate u omiljenim namirnica, poput sladoleda ili salata, mogli biste si napraviti zdravstveni problem.

VOYO logo
Pogledaj još galerija