Ljekovite biljke /

Znate li za što se koristi manioka biljka?

Manioka biljka je egzotična južnoamerička biljka koja liječi tumore i neplodnost. Bogata je različitim hranjivim tvarima vrlo važnim za zdravlje. Oprez, biljka sadrži cijanid

VOYO logo
VOYO logo

Južnoamerikanci obožavaju ovu biljku i jedna im je od najvažnijih prehrambenih namirnica. Manioka je biljka koja je, osim za pripremu kruha i pića, dobra i za zdravstvene tegobe.

Ova višegodišnja biljka najčešće uspijeva u tropskoj klimi. Kao brašno, manioka biljka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se jednom od najboljih zamjena za pšenicu.

Upotrebom ovog brašna, ljudi s celijakijom mogu uživati u kolačima, kruhu i drugim ukusnim jelima koja zahtijevaju brašno za zgušnjavanje. Ne sadrži gluten, bogata je ugljikohidratima i ima niski glikemijski indeks.

Manioka (popularno kasava, ponekad je nazivaju i yucca), južnoamerička biljka porodice mlječika (Euphorbiaceae), raširena tropskom dijelu Južne Amerike i Zapadnim Indijama (antilska Amerika), gdje Indijancima služi kao sirovina za proizvodnju kruha i pića. Javlja se u dva osnovna tipa, slatku neotrovnu i gorku, otrovnu koja u sebi sadržava cijanovodičnu kiselinu.

Manioka biljka raste u obliku grma.

Rezultati istraživanja pokazali su kako manioka biljka pomaže u liječenju različitih tumora.  Osim za liječenje tumora manioka pomaže i kod liječenja neplodnosti, artritisa i snažne glavobolje.

Prema istraživanjima provedenima na Filipinima, gdje je manioka biljka jedan od najvažnijih usjeva, potvrđeno je da njezino brašno utječe na snižavanje kolesterola.

Manioka biljka z načajno smanjuje razinu kolesterola u krvi, i to posebice razinu lošeg LDL kolesterola. Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana također smanjuje i razinu triglicerida.

Prije konzumacije, biljku je potrebno dobro skuhati jer u sebi ima i otrovni cijanid. Znakovi trovanja cijanidom uslijed nepravilne pripreme manioke uključuju glavobolju, uznemirenost i konvulzije.

Da bi se konzumirala kao lijek, manioku je obavezno prethodno oguliti, nasjeckati na komadiće, te uroniti u hladnu vodu, koja je prokuhana i ohlađena. Staklenku s natopljenim komadićima manioke potrebno je staviti dva sata u hladnjak. Kad se slegnu svi ostaci, treba pretočiti tekućinu u drugu staklenku, te konzumirati napitak svako jutro prije doručka. 

Listovi manioka biljke izvor su proteina, karotena i lizina, a korijen obiluje kalcijem koji je odličan za jačanje kostiju i vitaminom C.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali