
Znate li kako se pravilno radi priprema voćnjaka za zimu?

Ako niste stručnjak u voćarstvu prije no zima pokuca saznajte sve
o tome kako se voćke pripremaju za zimu i kakva je
priprema voćnjaka za zimu da bi stabla voća
uspješno prebrodila nadolazeću zimu.
Nakon berbe započinje priprema voćnjaka za zimu,
a to su svi radovi u voćnjaku koji imaju za cilj da se stabla što
bolje pripreme za prezimljavanje, da se smanji brojnost
prezimljujućih oblika štetnika i infekcijski potencijal raznih
patogena.
Dakle, prvenstveno treba ukloniti izvore zaraze tako što ćete sve opale plodove koji leže na tlu sakupiti i ukloniti jer privlače glodavce i mnoge štetnike.
Na stablima se mogu uočiti zaostali plodovi, sasušeni i smežurani
koje nazivamo mumificirani plodovi i njih je potrebno ukloniti sa
stabla i iz voćnjaka kako ne bi bili izvor zaraze u sljedećoj
vegetaciji.
Po potrebi kao priprema voćnjaka za zimu radi se i
sanacijska rezidba. Ovom rezidbom se sa stabla uklanjaju
sve polomljene, suhe, oštećene i zaražene grane.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













