Voćke u vrtu /

Znate li da se orezivanje bresaka obavlja nakon berbe?

Evo nekoliko informacija kako napraviti orezivanje bresaka. Ako se spremate za uzgoj breskve, morate naučiti i kako se radi orezivanje bresaka, a posebno je važno znati kada ga treba napraviti

VOYO logo
VOYO logo

Orezivanje breskve je vrlo važno iako ga mnogi smatraju nepotrebnim u voćarskim radovima. Cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje. Orezivanje bresaka ima za cilj reguliranje vegetativnog i reproduktivnog razvoja voćke, obrazovanje prikladnog uzgojnog oblika krošnje i osiguranje redovne i obilne rodnosti, te visoke kvalitete plodova.  Orezivanje bresaka se obavlja u vrijeme vegetacije, jer je takvo orezivanje kod mladih voćaka najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje krošnje.  Orezivanje u vrijeme vegetacije najbolje je za sve koštuničave voćne vrste, pa tako i marelicu, breskvu, šljivu, višnju…  Takva rezidba omogućava potpuno zarašćivanje rana i sprječava curenje smole.

Orezivanje bresaka nakon berbe plodova podrazumijeva da se najprije uklanjaju osušene, oštećene i bolesne grane.  Zatim se uklanjaju i one mladice koje rastu unutar krošnje kako bi joj se osigurala bolja osvijetljenost. Mladice preostale u krošnji, nakon rezidbe, treba pincirati, odnosno odrezati na 20 – 30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova. Pinciranje je čak mnogo bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti prve plodove. Postoji i zimsko orezivanje bresaka, koje se provodi u doba mirovanja tj. od opadanja lišća pa do početka vegetacije u proljeće.

Zbog svega navedenoga, orezivanje bresaka u punoj rodnosti vrlo je jednostavno, a obuhvaća odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju te izolaciju vrhova breskve.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali