
Za što se koristi crni kukuruz i kakve su njegove vrijednosti

Navikli stte da je kukuruz žute boje, ali postoji i bijeli
kukuruz, crveni, plavi, ružičasti i crni
kukuruz.
Crni kukuruz je vrlo stara i rijetka sorta kukuruza a kao i druge sorte, bez obzira na boju, crni kukuruz odličan za proizvodnju kukuruznog brašna od kojeg se radi izvrstan kruh.
Crni kukuruz, ili ljubičasti kako ga negdje
nazivaju, je sorta kukuruza (Zea mays) koja uspijeva na obroncima
planine Anda, pretežno na teritoriji Perua, Bolivije i
Argentine kao i u peruanskom priobalnom pojasu. U širokoj
je upotrebi od perioda pre civilizacije Inka.
Antocijanini su pigmenti topivi u vodi, tip su složenog
flavonoida plave, ljubičaste, crvene ili crne boje, a najtamnije
vrste voća kao što su akai beri, borovnica ili kupina su nosioci
najvećeg broja bodova na ORAC skali antioksidansa.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















