Voćarstvo /

Umjetno oprašivanje limuna

Zdrav, domaći neprskan limun, kojeg u cijelosti možete bez bojazni iskoristiti u limunadi ili kolačima zaista ima neprocjenjivu vrijednost, a kako se radi umjetno oprašivanje limuna?

VOYO logo
VOYO logo

Domaći neprskani limun ima predivan i prepoznatljiv miris  (listovi, cvjetovi, grane… pogotovo prilikom cvata ili orezivanja), a kakav je slučaj kada se radi umjetno oprašivanje limuna?

Umjetno oprašivanje je svako oprašivanje koje se radi uz pomoć čovjeka, pa tako i umjetno oprašivanje limuna. Umjetno oprašivanje ima zadatak prenijeti pelud na vršak tučka.

Oprašivanje biljaka

Tako je čovjek ukrštavao biljke i dobio različite vrste biljaka.

Prilikom oprašivanja poljoprivrednih kultura najveću ulogu imaju pčele kako one medonosne tako i pčele samice (solitarne pčele), koje s ostalim kukcima oprašuju i do 80% svih kultura, dok se oko 20% oprašuje pomoću vjetra ili samooprašivanjem. 

Ponekad, vlasnici parcela i poljoprivrednih kultura sklapaju posebne ugovore s pčelarima kako pojedincima tako i udrugama u svrhu osiguranja dovoljno broja oprašivača. Dok se ponekad u nedostatku kukaca oprašivača vrši umjetno oprašivanje limuna i drugih kultura.

U zatvorenom prostoru obavlja se umjetno oprašivanje limuna mekanom četkicom, prelazeći preko prašnika i tučaka. 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali