NAMIRNICE BOGATE VLAKNIMA /

Što su vlakna i koje ih namirnice sadrže

Vlakna su bogata nutritivnim vrijednostima koje u našu prehranu unose sve potrebne hranjive tvari

VOYO logo
VOYO logo

Prehrambena vlakna imaju važni učinak na zdravlje našeg organizma te bismo ih trebali konzumirati što češće. Za vas smo izdvojili definiciju što su vlakna i koje ih sve namirnice sadrže.

Dijetalna ili prehrambena vlakna najjednostavnije možemo objasniti kao ugljikohidrate najprisutnije u biljkama. Bogata su nutritivnim vrijednostima koje u našu prehranu unose sve potrebne hranjive tvari. Vlakna učinkovito uravnotežavaju probavu, uklanjanju probleme s kožom, stvaraju osjećaj sitosti i tako pomažu u uklanjanju neželjenih kilograma.

Prehrambena vlakna dijelimo na topiva i netopiva vlakna, a obje vrste jednako su značajne za očuvanje našeg zdravlja.

U namirnice bogate topivim vlaknima ubrajaju se ječam, zob, leća, orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, celer, mrkva, krastavci, borovnice, kruške, naranče, jabuke i jagode. Netopiva vlakna nalaze se u cjelovitim žitaricama, pšeničnim mekinjama, sjemenkama, orašastim plodovima, smeđoj riži, mahunama, celeru, brokuli, tikvicama, zelenom lisnatom povrću, kupusu, luku, rajčicama i grožđu.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali