
Stare sorte jabuka koje se ne prskaju

Jabuku od davnina nazivaju kraljicom voća. Njena ljekovita svojstva su se prepoznala još u srednjem vijeku kada su se njeni plodovi, cvjetovi i listovi koristili za liječenje raznih tegoba. Bogata je vitaminima A, B, C, E i K skupine te sadrži minerale poput kalija, magnezija, željeza i fosfora. Bogata je vlaknima, a mliječna, limunska i jabučna kiselina pomažu u procesu probave.
Nažalost, zbog čestih napada nametnika i raznih oboljenja kojima
je sklona, jabuka zahtjeva intenzivnu i kvalitetnu zaštitu.
Brojne su bolesti koje svake godine napadaju različite sorte
jabuka stoga je jabuka postala najprskanije voće na našim
prostorima.
Neke od njih su:
jabuka petrovka: naziva se još i petrovka, sazrijeva početkom ljeta. Plodovi su žuto zelene i crvene boje
jabuka kožara: sazrijeva krajem rujna. Plodovi su žuto narančaste boje.
jabuka kolačara: naziva se i pogačara i šumadijska jabuka. Sazrijeva u listopadu i studenome. Plodovi su zeleno crvene boje.
jabuka senabija: sazrijeva u listopadu, otporna je na mraz. Plod je svjetlo zelene boje.
jabuka budimka: naziva se još i đula. Sazrijeva u listopadu, plod je zeleno žute boje.
zelenika: sazrijeva u listopadu, plod je svijetlo zelene boje.
klonovka vladijeva: sazrijeva u rujnu, plod je zlatno žute boje.
jabuka klopčanka: sazrijeva u rujnu, plod je zeleno crvene boje.
jabuka kolumbija: sazrijeva u kolovozu, plod je svjetlo zelene boje.


















