Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Sadnja graška na otvorenom - pripreme za sadnju graška

Ako vas zanima kako se vrši sadnja graška, donosimo nekoliko informacija koje vam mogu pomoći da naučite kako se sadi grašak i kako se radi sadnja graška na otvorenom

VOYO logo
VOYO logo

Sadnja graška na otvorenom obavlja se kad vrijeme malo zatopli. Grašak se nikako ne smije sijati u hladna tla. Temperatura za sadnju graška na otvorenom trebala bi iznositi minimalno 10 stupnjeva. Ali, vrijeme ne smije biti ni pretoplo, jer će smetati klijanju. Sadnja graška treba se raditi u slijedu, svaka dva tjedna. Ovisno o vremenskim (ne)prilikama, najranije vrste graška mogu dozrijevati nakon tri mjeseca, a one kasnije dva tjedna poslije sadnje na otvorenom.

Ako ste se odlučili na sadnju rane sorte graška na otvorenom, možete ju započeti sijati sredinom ljeta i brati već u jesenskom periodu. 

No, ako je vaš vrt u područjima s blagom klimom, rane sorte trebate sijati sredinom jeseni. Uz odgovarajuću zaštitu, te sorte mogu prezimiti na otvorenom.  Grašak sijte u obliku slova V, u redove. Prilikom sadnje graška na otvorenom, dubina tla treba biti otprilike 3 cm, a razmak između biljaka neka bude 5 cm.  Za sadnju graška na otvorenom dobro je postaviti štapove kao oslonce za stabljiku, urod će tako biti još bolji i veći. Biljku ne treba posebno zalijevati sve dok se ne pojave prvi cvjetovi. Tada je potrebno zalijevati jednom tjedno i tako do kraja berbe.

Uvjeti potrebni za sadnju graška na otvorenom Grašak je povrće koje najbolje rodi u hladnoj sezoni, a pogodne temperature za njegov rast su od 13 do 18 stupnjeva. Grašak najbolje rađa u vrijeme svježih ljetnih mjeseci. Pobrinite se da mu osigurate vlagu i kvalitetnu drenažu tla te pripazite da tlo ne bude suho ili poplavljeno.  Ako ste se odlučili na sadnju graška na otvorenom u jesenskom ili zimskom periodu, dodajte tlu još organskih tvari. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali