Voćarstvo /

Rezidba višnje - Savjeti za uspješnu rezidbu višnje

​Ako vas zanima kako izgleda rezidba višnje i kako je možete obaviti sami, donosimo vam nekoliko savjeta u nastavku kako da vaša rezidba višnje bude uspješna

VOYO logo
VOYO logo

Svaka voćka, pa tako i višnja, promatrana zasebno sama nam nameće zaključak gdje, kada i koliko treba rezati, a u nastavku pročitajte kako se izvodi rezidba višnje.

Prije rezidbe treba uočiti raspored kosturnih grana, odnosno rodnih grančica i mladica s vegetativnim pupovima. Rezidba višnje se ne smije izvoditi tijekom vlažnog razdoblja, jer bi to moglo uzrokovati gljivice koje štete samoj voćki, ali i njenim plodovima, a evo i kako bi trebala izgledati rezidba višnje. 

Rezidba višnje radi se tijekom zimskih mjeseci, zbog toga što su u tom razdoblju višnje u stanju zimskog mirovanja. Rezidba se mora obaviti prije početka vegetacije.  U obalnom području rezidba višnje može se odrađivati u bilo koje doba godine, dok je u kontinentalnim dijelovima to bolje raditi u zimskim danima.

Za razliku od nekih drugih voćaka, višnju morate orezivati za formiranje krošnje te za plodove.  Rezidba višnje za formiranje krošnje odvija se odmah nakon sadnje. No, tu je i rezidba za plod koja se radi tek nakon razdoblja formiranja.

Rezidba višnje podrazumijeva prorjeđivanje, prikraćivanje i rovašenje, a sve ovo radi se zbog odstranjivanja viškova grančica i izboja, da bi se potaknulo bolje razgranavanje.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali