Povrtnjak i radovi u vrtu /

Radovi u vrtu i sijanje graška

Sijanje graška, za razliku od graha, vršimo direktno na njegovo stalno mjesto. Grašak vrlo uspješno klija i pri niskim temperaturama, pa sijanje graška može biti planirano

VOYO logo
VOYO logo

Sijanje graška za konzerviranje radi se nakon žitarica, uljane repice, krumpira ili šećerne repe. Kukuruz nije dobra pretkultura za sijanje graška, jer nakon njega ostaje i puno organske mase što onemogućava dobru pripremu za ranu proljetnu sjetvu.

Treba napomenuti i kako je grašak dobra pretkultura za mnoštvo poljoprivrednih kultura iz razloga jer zbog kratke vegetacije rano napušta tlo pa je mogući uzgoj postrnog usjeva a razlog je i taj što za sobom u tlu ostavlja oko 100 kg/ha organskog dušika.

Ranije sijanje graška stvara preduvjet da usjev pokrije tlo i smanji mogućnost zakorovljivanja, odnosno da završi vegetaciju do sušnog razdoblja.  Sijanje graška se radi na dubinu 4 - 6 cm na težim tlima, dok se na lakšim i pjeskovitim (toplijim) tlima sijanje graška radi na dubinu 6 - 8 cm, uz obvezno valjanje tla ili sijačicom s valjkom, koja valja traku u koju je posijan grašak.

Niski kultivari graška siju se u dvoredne, troredne ili četveroredne trake s razmakom između traka od 60 cm.  Za sijanje visokih kultivara graška treba raditi dvoredne trake s razmakom od 60 - 80 cm koje omogućavaju prohod za višekratnu berbu.  Kod visokih kultivara se između redova postavlja potporanj. U čistoj kulturi sijanje graška se vrši s 80 - 100 klijavih zrna na m2, odnosno 200 - 250 kg/ha, ovisno o apsolutnoj masi sjemena. 

Sijanje graška treba obaviti do sredine ožujka, kada započinju i ostali proljetni radovi.  Što je kasnija sjetva ili što je lošija priprema tla za sijanje graška, siju se više norme po jedinici površine.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali