
Lisnati kelj: Kada je najbolje jesti lisnati kelj?

Lisnati kelj ili crni kelj je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača. Raste kao mali razgranati grm stvarajući mnoge listove. Ima vretenast korijen, vrlo dobro razgranat, cvate u drugoj godini te ima male žute cvjetove. Kao povrtna biljka poznata je bila i starim Grcima i Rimljanima, no smatra se da mu je dom Toskama gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero – crni kelj.
Lisnati kelj se može sijati od početka proljeća pa do sredine ljeta. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu te što ih češće konzuirate to bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazova čak i boljeg okusa.
Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove izdanke iz glavne stabljike koji će i samo rađati nove listove. Listovi se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajeni kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak ili mrkve mogu raditi zelenu sokovi, no mogu se kuhati i dodavati varivima.
Lisnati kelj Iznimno je otporan na hladnoću i dobro uspijeva u svakom vrtnom tlu, pod uvjetom da je dobro drenirano. Lisnatom kelju ne smeta snijeg. Izmrzli se listovi otkinu i ostave u toploj prostoriji da se otope. Najbolje uspijeva na vlažnom humusnom tlu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













