
Kvalitetno i pravilno uzimljavanje pčela

Kako zime nisu više ono što su nekad bile, u pčelarstvu treba voditi računa o kvalitetnom uzimljavanju pčela jer o njemu ovisi cijela iduća sezona.
Imamo tri uvjeta, koja pčelari dobro znaju, za kvalitetno
i pravilno uzimljavanje pčela.
Za dobro uzimljavanje pčela važno je dakle da je matica dobra i zdrava i da nije uzimljena s ušima. Također matica mora biti mlađa od dvije godine.
Važno je i da su pčele uzimljene na pravilno izgrađenom radiličkom saću te da količina hrane odgovara jačini pčela. Klupko pčela mora pokrivati barem 7-8 okvira saća.
Zalihe su hrane vrlo važan i ključan čimbenik kod uzimljavanja pčela, one u zajednici moraju biti prisutne uvijek osobito od sredine kolovoza pa sve do proljeća. Svaki pčelar trebao bi već na glavnoj paši, na primjer bagremovoj, osigurati dovoljne količine zaliha meda za zimovanje.
Za dobro uzimljavanje
medonosnih
pčela unutar košnice također je vrlo važna ispravna
mikroklima unutar košnice.
Važno je znati da pčele u jesen same propolisom zatvaraju sve otvore na košnicama koji im ne odgovaraju. Tako propolisom zalijepe i poklopnu dasku, ali ne zatvaraju je hermetički. Uvijek ostave neke otvore da imaju ventilaciju kakva im odgovara i koja je dovoljna za njihove potrebe. Stoga nikakvo dodatno utopljavanje ili prekrivanje košnica nije potrebno, jer pčele najbolje znaju što im je potrebno.
Kad sva ova pravila za uzimljavanje pčela budu zadovoljena sigurno je da se pčelari neće bojati zime i nikakvog zla, jer će pčele bez gubitka iz zime izaći, zdrave i u redu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













