Sorte žitarica /

Koji su preduvjeti za klijanje pšenice

Klijanje pšenice predstavlja početak životnog procesa biljke, pa je stoga neophodno dobro poznavati sve fenološke faze a prvenstveno upoznati klijanje pšenice

VOYO logo
VOYO logo

U prethodnim smo člancima govorili o vrstama i uzgoju pšenice a ovdje ćemo pojasniti pojam klijanje pšenice. Već smo rekli da je pšenica kultura kontinentalne klime.  Najpovoljnija temperatura za klijanje pšenice te njeno nicanje jest 14 - 20 °C i pri toj temperaturi pšenica niče za 5 - 7 dana.  Pri temperaturi od 7 do 8 °C, pšenica niče za 17 - 20 dana, a pri nižim temperaturama klijanje pšenice i nicanje još je sporije.

Pšenica se dijeli se na ozime i jare forme, a ozima pšenica ima određene zahtjeve prema uvjetima vanjske okoline i ako ti uvjeti nisu ispunjeni ona neće dati plod.  Zato je vrlo važno dobro poznavati klijanje pšenice. Zrno pšenice za klijanje treba vode oko 46-48%.

Faze koje biljka pšenice prolazi: bubrenje i klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, busanje, vlatanje, klasanje, cvjetanje i oplodnja, formiranje, nalijevanje i sazrijevanje zrna.

Klijanje pšenice započinje bubrenjem, a bubrenje sjemena počinje već kod 0 °C, ali vrlo sporo.  Što je temperatura viša i bubrenje je brže.  Klijanje pšenice je pojava klicinih korjenčića (3-5) iz sjemena. Osnovni čimbenici klijanja su: voda, kisik i temperatura (minimum je 2 °C uz sporo klijanje, optimum 12-20 °C).

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali