Šumsko voće /

Koje su najbolje sorte jagoda za uzgoj?

Najbolje sorte jagoda su Alba - najproduktivnija sorta, Albion - najpopularnija mjesečarka, a najbolja sorta jagoda prilagodljiva raznim tipovima tla je Joly

VOYO logo
VOYO logo

Prije nego se odlučite na sadnju morate se odlučiti kakve jagode želite saditi, da li su to jednorotke ili mjesečarke. Jednorotke ovisno o vrsti i sorti mogu biti rane, srednje ili kasne, a važno je znati da ni kod jednorodnih ni kod mjesečarki sorte ne utječu na kvalitetu ploda. 

Sorta čini 50% uspješne proizvodnje. U novije vrijeme postoji jako mnogo sorti jagoda pa je vrlo teško odabrati najbolje sorte jagoda za uzgoj. Upoznajte najbolje sorte jagoda i naučite nešto više o svakoj ako ih želite saditi. 

Na našim prostorima vlada veliko šarenilo kada su u pitanju sorte jagoda, a posebno će nam biti teško ako pokušamo izdvojiti koje su to najbolje sorte jagoda.

Alba, Albion, Clery, Joly, Galia, Irma, Raurica, San Andreas i Asia, nazivi su devet najboljih sorti jagoda, koje su takvima proglašene na mnogim natjecanjima u Hrvatskoj.

Navesti ćemo samo njih nekoliko i reći nešto o njihovim plodovima.

Alba je prva na popisu na kojem se nalaze najbolje sorte jagoda. To je najproduktivnija sorta jagoda, vrlo krupnog i ujednačenog ploda te vrlo je pravilnog izduženo-konusnog oblika i sjajne crvene boje. Meso ploda alba jagode je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika i vrlo aromatično. 

Arosa je jagoda srednje velikog ploda koji je pravilno konusan, a površina ploda je čak i na dozrelim plodovima svijetlo crvena. Plodovi se mogu odlikovati izduženim oblikom. Veličina ploda arose je konstantna zahvaljujući postupnoj cvatnji. Izuzetna je njezina čvrstoća mesa koja dozvoljava berbu plodova i u najboljem stadiju dozrelosti za konzumaciju ploda. Potpuno dozreli plodovi jagode dobrog su izgleda i organoleptičkih svojstava s uravnoteženom količinom slatkoće i kiselina, te intenzivnim mirisom.

Clery je još jedna od najboljih sorti jagoda. Njezin plod je također izduženo konusnog oblika te  jarko crvene boje i osobito otporan na rukovanje i transport. Plodovi su joj vrlo veliki i ujednačenog su oblika, s odličnim organoleptičkim svojstvima, te su slatkog mirisa i okusa.

Marmolada spada u najbolje sorte jagoda. Njezin plod je srednje velik, pravilno je konusan, s ponekad blago nepravilnim prvim plodovima. Vrh ploda marmolade je šiljast, a u sredini je pomalo spljošten. Čaška je srednje veličine i ne odvaja se lako od ploda. Meso joj je intenzivno crveno, čvrsto, srednje slatkoće i kiseline, aromatično. Unutrašnja šupljina je mala. Plodovi marmolade odlično podnose manipulaciju i transport.

Napomenuti ćemo i da su za veću proizvodnju najvažnije jednorodne sorte, dok su jagode mjesečarke prikladnije za amaterske nasade.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali