VRT I BILJE /

Koja je zdravstvena korist češnjaka?

Češnjak, u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk, je biljka koja je već tisućljećima poznata kao biljka s ljekovitim svojstvima.

VOYO logo
VOYO logo

Ljekovita svojstva češnjaka prepoznali su još drevni Egipćani, Grci i Rimljani koji su ga konzumirali prije sportskih natjecanja, prije kretanja u rat kako bi povećali izdržljivost i otpornost na bolesti. U Starom Rimu Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući. Također, o češnjaku se govorilo i u Vedama, indijskim svetim knjigama, gdje se opisivao kao „sveta božanska biljka i lijek“. Kasnije se uzgoj češnjaka proširio i na druga područja u svijetu te je ostao do danas vrlo cijenjena namirnica.

Osim što je, kao začin, sastojak u mnogim jelima dajući svojom aromom poseban okus, češnjak je i jedan od najčešće rabljenih lijekova. Zbog svoje popularnosti, u drugoj polovici 20. stoljeća postao je predmetom bojnih istraživanja pomoću kojih su se utvrdila njegova ljekovita svojstva. 

Dokazano je da konzumacija češnjaka:

štiti krvne stanice i žile od upala

sprječava stvaranje krvnih ugrušaka

snižava krvni tlak i štetni kolesterol u krvi

normalizira ubrzani rad srca

poboljšava opskrbu srca krvlju i rad srčanih krvnih žila

djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila

sprječava upalne procese u tijelu

jača imunitet

smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka

djeluje preventivno na razvoj malignih bolesti

pospješuje probavu i rad probavnih organa

pomaže u liječenju raznih plućnih bolesti, poput bronhitisa

poboljšava mokrenje (služi kao diuretik)

pomaže u regulaciji povišenog šećera u krvi i brojne druge.

Također, istraživanjima su dokazana antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva češnjaka. Tako se češnjak sustavno koristi za uspješno liječenje zloglasnih bakterija poput  escherichie coli, candide albicans, i brojnih drugih.  Brojni virusi, kao i virusne bakterije na tijelu mogu se uspješno riješiti primjenom češnjaka. Osim toga, dokazan je i antiparazitski učinak, godinama se češnjak koristi za uklanjanje dječjih glista iz organizma.

Budući da je pred nama sezona prehlada i gripa, donosimo neke jednostavne recepte pomoću kojih možete ojačati svoj imunitet.

Limun & češnjak

5-7 oguljenih limuna 25-30 češnjeva  češnjaka 2 l vode *Očišćen češnjak i limune stavite u blender i usitniti. Usitnjen limun i češnjak staviti u staklenu bocu i usuti 2 l vode. Čuvati u hladnjaku i konzumirati svakodnevno.  Češnjak se može konzumirati i direktno u kombinaciji sa svježe iscijeđenim limunovim sokom. Češnjak je također potrebno usitniti, iscijediti pola limuna, pomiješati i popiti.

Med & češnjak

250-300 g meda 10-15 češanja  češnjaka *Češnjak usitniti kako bi pustili sok. U staklenku s medom umiješati sitno narezani češnjak sa sokom koji je pustio. Čuvati u hladnjaku i konzumirati svakodnevno.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali