zdravo povrće /

Kelj glavati: Koje su sve zdravstvene prednosti kelja glavatog?

Kelj glavati (obični kelj) je veoma zdravo, lisnato povrće bogato vitaminima i mineralima. U nastavku saznajte koje su sve prednosti kelja glavatog

VOYO logo
VOYO logo

Kelj glavati je lisnato povrće koje spada u porodicu kupusnjača. Otkriven je u Belgiji još u 18. stoljeću, a nešto malo kasnije se proširio Europom i svijetom. Iznimno je zdrava i niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima.

Popularne vrste kelja su kelj glavati, kelj papučar, lisnati i kovrčavi kelj te raštika. Zbog karakterističnog okusa je kelj malo kome omiljeno povrće. 

Međutim, u 100 grama kelja ćemo naći samo 50 kalorija. Kelj je bogat i vitaminima K, A i C. Osim navedenih vitamina kelj je odličan izvor kalcija te ostalih minerala kao što su bakar, željezo, kalij, fosfor i mangan.

Jedan od antioksidanata kojeg kelj glavati sadrži je alfa – lipoična kiselina, koja pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja stanica.

Kelj je bogat omega-3 masnim kiselinama pa konzumacija kelja može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola. Također, ima više kalcija od mlijeka koji pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase, prevenira u slučaju osteoporoze i održava zdrav metabolizam. 

Konzumacija kelja ima brojne prednosti jer kelj glavati djeluje preventivno na razvoj dijabetesa, poboljšava probavu te smanjuje probavne smetnje, održava zdravlje krvožilnog sustava, kontrolira upalne procese u organizmu, pomaže kod alergija, utječe na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju, štiti vid, jača kosti i jača imunitet.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! ​​

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali