
Kalendar radova u voćnjaku - pregled radova po mjesecima

Svjedoci smo sve većeg zanimanja ljudi za voćarstvom, bilo da se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili s ciljem uzgoja proizvoda namijenjenih domaćem ili stranom tržištu. U svakom slučaju onome tko se bavi voćarstvom vrlo je važan kalendar radova u voćnjaku.
Pa evo kako izgleda pregled radova u voćnjaku tijekom cijele godine.
Iako se na prvi pogled može učiniti da su hladni zimski mjeseci vrijeme kada i radovi u voćnjaku miruju i stagniraju, oni se ipak odvijaju i to istim intenzitetom kao i u ostala godišnja doba, pa tako u prvoj polovici siječnja poželjno je krečenje debla i ramenih grana, starih i dotrajalih stabala, naravno, kada vremenski uvjeti to dozvoljavaju.
Započinje se s kopanjem rupa i pripremom zemljišta za gnojidbu organskim i mineralnim gnojivom, te kreće sadnja i presađivanje voćaka. Vrši se zimska rezidba voćaka, plastenici za ranu proizvodnju jagoda prekrivaju se slamom kako bi se zaštitili od mraza, a iz nasada maline i kupine odstranjuju se dvogodišnji izdanci.
Svaki kalendar radova u vrtu kaže da u dane kada zbog vremenskih uvjeta nisu mogući radovi na otvorenom popravljaju se strojevi, alat, nabavljaju se herbicidi i gnojiva, voćno sjemenje, sadnice…
U veljači prioritet su priprema tla za sadnju stabala,
klasifikacija podloga te rezidba. Zemljište se priprema
suzbijanjem korova i površinskom obradom tla, pod uvjetom da je
temperatura zraka iznad ništice. Nastavlja se rezidba jabučastih
vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da
prvenstveno treba orezivati jabuke, kruške, šljive, višnje,
trešnje.
Kalendar radova u voćnjaku kaže da je ožujak
vrijeme da se rezidba jabučastih i koštičavih vrsta privede kraju
a da se započne s podizanjem novih nasada i podloga. Za to
je vrlo važno blagovremeno suzbijanje korova te međuredna
obrada tla oranjem. Ožujak je mjesec za podmlađivanje i
prekalemljivanje voćaka.
Travanj je mjesec za čišćenje podloga i nastavak sadnje voćaka,
te orezivanje maline i kupine.
Kalendar radova u voćnjaku preporučuje i unošenje pčelinjih zajednica u procvale zasade tijekomm travnja.
Svibanj je vrijeme za prorjeđivanja plodova , a odrađuje se kalemljenje budnih pupoljaka, obavlja zalijevanje i prihranjivanje voćnjaka, a krajem mjeseca potrebno je obaviti treću plitku obradu zemljišta između redova.
Lipanj odlikuje zelena rezidba, odnosno prorjeđivanje kada je
krošnja gusta pri čemu se prednost nad uklanjanjem starih grana
daje granama koje se ukrštaju ili su oboljele.
Srpanj i ljeto donosi i prve prave plodove nakon višemjesečne
brige, pažnje i rada. Jabuke, kruške i breskve spremne su za
prorjeđivanje kako bi stabla tih voćaka dala što kvalitetnije
plodove.
U prvim tjednima kolovoza, čim prođe berba višanja, bresaka i
marelica, kalendar radova u voćnjaku kaže da je potrebno obaviti
grubu rezidbu ovih voćaka kako bismo poboljšali kakvoću plodova
naredne godine.
U rujnu počinje priprema za jesensku sadnju voćnih vrsta. Korov
više ne predstavlja poteškoće, potrebno ga je iskorijeniti samo u
nasadima jagodičastog voća.
Tijekom listopada dovršava se berba jesenskih/zimskih sorti
jabuka i krušaka, skladištenje ili prerada na primjer u mošt.
Obavlja se sjetva sjemena a voćnjaci se gnoje zaoravanjem.
Studeni je pogodan za sadnju jagodastog voća pod uvjetom da tlo
nije jače smrznuto.
Kalendar radova u voćnjaku za prosinac kaže da je vrijeme da se voćke posađene u jesen ogrnu zemljom, kako bi se zaštitio korijen, a ako vremenske prilike dozvoljavaju može se nastaviti sadnju voćaka.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













