
Bijele šparoge blagotvorno djeluju na zdravlje

Šparoge su izvanredan izvor vitamina C i vitamina A te dobar izvor cinka i selena, a ovi nutrijenti osiguravaju optimalno zdravlje svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću.
Bijele šparoge su mnogo skuplje od ostalih vrsta
zbog rada potrebnog za njihovu proizvodnju.
Bijele šparoge su mekše, ali imaju slabiji okus od zelenih i ljubičastih, no neki kuhari ih preferiraju u pripremi jer su specifičnije i jedinstvenije.
Šparoge nepravilnim čuvanjem gube do 30% vitamina, postaju
savitljive i slabije kvalitete pa da bi sačuvali njihovu aromu i
nutrijente, trebali bi slijediti preporuke za pravilno čuvanje.
Bijele šparoge će ostati svježe oko 7 dana ako
se pravilno čuvaju pohranjene u hladnjak. Niže temperature
usporit će frekvenciju disanja te pomoći u očuvanju nutrijenata i
svježine na dulji period. Prije nego što šparoge pohranite u
hladnjak, treba ih staviti u plastične vrećice.
Postoje ljubičaste, zelene i bijele
šparoge.
Najzdraviji način pripremanja šparoga je takozvano ''Zdravo pirjanje'' šparoge od 5 minuta.
Možete napraviti i ''Zdravo pirjane'' bijele šparoge s plodovima mora, tako što ćete kombinirati ''zdravo pirjanje'' šparoga od 5 minuta sa ''zdravim pirjanjem'' škampi ili riboe, četvrtinama cherry rajčica, lukom i gljivama. Pojačati mediteranski okus možete koliko god je potrebno. Ukrasite ih nasjeckanim peršinom ili korijanderom.
Vrlo je važno ne prekuhati šparoge.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















