BAŠ KAO VAŠ OSOBNI VRT /

Svježe, kao na početku veze: Našli smo hladnjak s kojim ne morate raditi kompromise…

Postoje veze u kojima ne morate raditi kompromise, ni kad je riječ o emocijama, ni kad je riječ o svježini a niti kada je riječ o kuhanju, a dobar primjer za to je naš chef Ivan Vrbanec

VOYO logo
VOYO logo

U novom izdanju lifestyle emisije MagNet, naš talentirani chef Ivan Vrbanec ponovno nam je pripremio recept za prste polizati. Ovoga puta, posegnuo je u vrt i uz fantastično pečeni batak i zabatak podijelio s nama genijalni recept za kremu od cvjetače i sotirano povrćem.

Uz pokoji trik našeg iskusnog chefa za savršeno pečene i sočne komade piletine, Ivan je pokazao kreativne tehnike za pripremu izrazito ukusnog i zdravog sezonskog povrća koje možete poslužiti kao prilog. Mi vam donosimo recepte! 

 

Pečeni batak i zabatak s kremom od cvjetače i sotiranim povrćem by Ivan Vrbanec 

Sastojci:

Za kremu od cvjetače:

Crveni luk (pola glavice)

Cvjetača

Maslinovo ulje

Mlijeko

Pečeni batak i zabatak:

Dva komada pilećeg batka i zabatka

Češnjak

Maslac

Svježi ružmarin

Limun 

Sol

Papar

Sotirano povrće

Maslinovo ulje

Mlada mrkva 

Mahune

Maslac

Limun

Ulje od medvjeđeg luka (po želji, možete koristiti i maslinovo ulje) 

Priprema:

U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje i dvije kockice maslaca. Dodajte na listiće narezanu polovicu crvenog luka i lagano pirjajte dok ne postane staklast. Posolite kako biste izvukli višak tekućine iz luka. U međuvremenu, narežite cvjetaču na manje komade i dodajte je u tavu. Pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Kad se cvjetača omekša, podlijte je mlijekom, tek toliko da je pokrije i kuhajte još 20-ak minuta, dok ne postane potpuno mekana.

Komade piletine posolite, popaprite i premažite maslinovim uljem. Utrljajte začine rukama i ostavite meso da kratko odstoji.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja i položite komade piletine kožom prema dolje. Pecite dok koža ne poprimi zlatno-smeđu boju, zatim okrenite i pecite još 2–3 minute. Dodajte maslac, grančicu ružmarina i cijele režnjeve češnjaka. Kad se maslac otopi, podlijevajte meso vlastitim sokovima još minutu-dvije, pa stavite piletinu u pećnicu i dovršite pečenje.

 

Kad je cvjetača kuhana, maknite je s vatre. Ocijedite višak tekućine (sačuvajte ga sa strane) i izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka krema. Dodajte malo sačuvanog mlijeka od kuhanja ako želite rjeđu konzistenciju. Začinite po ukusu.

U tavu stavite maslinovo ulje i malo maslaca. Kad se maslac otopi, dodajte narezano svježe povrće. Posolite, popaprite i kratko promiješajte. Cilj nije da se skuha, već samo da se zagrije i omekša. Na kraju dodajte nekoliko kapi limunova soka i maknite s vatre.

Sad kad su svi segmenti gotovi, vrijeme je za serviranje. Chef Ivan je na tanjur prvo stavio kremu od cvjetače kao podlogu, potom na nju dodao povrće i na kraju dodao piletinu. Na kraju je dodao još malo ulja od medvjeđeg luka, ali umjesto ulja od medvjeđeg luka možete koristiti nekoliko kapi maslinovog ulja.

Brzo, jednostavno i fino! Dobar tek!

Chef Ivan Vrbanec poznat je po tome da ne pristaje na kompromise, ni kad je riječ o emocijama, ni kad je riječ o svježini, a ni kada je riječ o njegovoj velikoj strasti - kuhanju. Također, svjestan je koliko su kvalitetna kuhinjska oprema. To uključuje i vrhunske hladnjake koji izravno utječu na kvalitetu namirnica.

Svježe, kao na početku veze: Našli smo hladnjak s kojim ne morate raditi kompromise…
Foto: Beko

Svježe i pravilno pohranjene namirnice, a to se prvenstveno odnosi na svježe voće i povrće te sirovo meso, daju više prostora za eksperimentiranje s teksturama, fermentacijom i tehnikama pripreme, što izravno utječe na kvalitetu jela.

Svježina koja traje je tajna ukusnih i zdravih jela

Stoga nimalo ne iznenađuje da je i naš chef impresioniran novim tehnološkim rješenjima Beko hladnjaka. Preciznije, riječ je o novoj generaciji Beko HarvestFresh modela. Naime, ovi hladnjaci dolaze s inovativnom tehnologijom osvjetljenja u tri boje koja imitiraju prirodni ritam sunčeve svjetlosti.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da povrće počinje gubiti dio svojih nutrijenata, osobito vitamina, odmah nakon što je ubrano. Inovativna tehnologija u novoj generaciji Beko HarvestFresh hladnjaka oponaša prirodnu izmjenu dnevnog ritma što omogućava da namirnice duže očuvaju svježinu i zadrže sve hranjive vitamine i minerale. 

Svježe, kao na početku veze: Našli smo hladnjak s kojim ne morate raditi kompromise…
Foto: Beko

Dodatna prednost inovativnije tehnologije ugrađene u novu generaciju Beko HarvestFresh modele hladnjaka jest neovisna cirkulacija zraka, ne dolazi do miješanja zraka pa samim time ne dolazi do miješanja mirisa različitih mirisa u hladnjaku.

Beko HarvestFresh hladnjaci omogućavaju bolju upravljanje željenom temperaturom, te brže hlađenje uz smanjenu buku, što znači da Beko ovi moderni i tehnološki napredni hladnjaci ne samo da brinu o vašem zdravlju i kvalitetnoj ishrani nego i o vašem miru. 

Sadržaj nastao u suradnji s RTL native timom i Bekom.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali