
Znanstvenici tvrde: 'Ova promjena u prehrani ima isti učinak kao kad postite'

Ova metoda djeluje jer nakon nekoliko sati bez hrane, metabolizam prelazi na korištenje tjelesnih masnoća, umjesto ugljikohidrata, kao izvora energije
U vremenu kada su dijete i režimi prehrane sveprisutni na društvenim mrežama, a savjeti o zdravlju često dolaze od neprovjerenih izvora,nova znanstvena studija nudi racionalniji pristup - učinkovit, ali manje ekstreman od dugotrajnog posta.
Istraživanje objavljeno u ožujku ove godine pokazuje da smanjenje unosa ugljikohidrata dva dana tjedno može imati sličan metabolički učinak kao i dani potpune kalorijske restrikcije.
Autori studije, pod vodstvom Adama Collinsa, izvanrednog profesora nutricionizma na Sveučilištu u Surreyju, testirali su ovu hipotezu na uzorku od 12 ispitanika.
Tijekom eksperimenta sudionici su jedan dan tjedno unosili oko 75 % manje kalorija nego uobičajeno, dok su drugi dan dobivali prehranu s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata. Sljedećeg jutra konzumirali su obrok bogat mastima i šećerom – sličan tipičnom engleskom doručku – kako bi znanstvenici procijenili koliko učinkovito njihova tijela sagorijevaju masnoće.
"Otkrili smo da je prijelaz na sagorijevanje masti i poboljšano procesiranje visokokaloričnog obroka bio gotovo identičan nakon dana tradicionalnog kalorijskog posta i dana niskougljikohidratne prehrane", pojasnio je Collins. "Drugim riječima, ograničenje ugljikohidrata može izazvati iste povoljne metaboličke učinke kao i post."
Fiziološki gledano, nakon nekoliko sati bez unosa hrane tijelo prelazi u takozvano postapsorptivno stanje, u kojem koristi masnoće kao primarni izvor energije. Sličan učinak može se postići i smanjenjem unosa ugljikohidrata, bez potpunog odricanja od hrane.
Iako ova otkrića otvaraju mogućnost lakše i održivije alternative postu, stručnjaci napominju kako ni jedna od ovih metoda nije univerzalno rješenje za zdravlje.
Osobe koje ne trebaju gubiti na težini možda neće imati koristi od takvih režima, a postoji i rizik od nutritivnih deficita ili razvoja nezdravog odnosa prema određenim skupinama namirnica – osobito ugljikohidratima, koji su važan dio uravnotežene prehrane.
Za one koji žele poboljšati metabolizam bez ekstremnih mjera, povremeno smanjenje unosa ugljikohidrata moglo bi biti prihvatljiva opcija. Ipak, dugoročne promjene uvijek je najbolje provoditi uz savjet kvalificiranih stručnjaka.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Nutricionist u Direktu o tome treba li zbog umjetnog sladila prestati piti dijetalna pića ili je bolje ostaviti se salama i kobasica






Novi asfalt dobile dionice ulica na Baniji i Drežniku, u Gradu kažu da su nastavljena i asfaltiranja makadama

Nestali 73-godišnjak pronađen mrtav

Gosti navalili u Opatiju na produženi vikend! Grad pun turista, evo što ih je najviše oduševilo

Franković o objavi HDZ-a Dubrovačko primorje: 'Gledam na to s gnušanjem'

Luka Božić: Samo Zadar je opcija u Hrvatskoj, nedostaje mi taj osjećaj i adrenalin!

Nagli skok temperature doslovno ruši ljude svih životnih dobi







