
Od pomisli na pivo vam je zlo? Ništa čudno, postoji znanstveno objašnjenje

Za neke je pivo najljepša stvar koja nam se može dogoditi nakon posla, a za druge prava noćna mora. Međutim, postoji znanstveno objašnjenje zašto neki ljudi ne mogu smisliti ovo alkoholno piće, a ima veze s genetikom.
Iz biologije smo naučili da na jeziku imamo okusno pupoljke i područja slano, slatko, gorko, kiselo i okus umami.
Jednom kada receptori na okusnim pupoljcima registriraju neku
okus, šalju signal mozgu putem živaca. Liječnica
Virginia Utermohlen Lovelace za
Pivo izaziva nevjerojatni evolucijski fenomen koji nas štiti od opasne hrane i pića.
Imamo 25 receptora za gorko u našem tijelo, dok za slano imamo samo dva. Gorčina pive dolazi većinom iz hemlja. Alfa i beta kiseline u pivi te niske razine etanola vežu se na čak tri receptora za gorčinu, a to šalje iznimno jake signale mozgu.
No, zašto je nekima to toliko teško progutati?
Naime, većina toksičnih stvari koje su opasne za naše zdravlje imaju gorak okus i miris. U studiji iz 2009. godine istražitelji su objasnili: "Gorak okus smatra se upozorenjem za naš sistem kako se ne bi otrovali."
Tajna u tome zašto neki ipak popiju pivu, a neki ne su broj okusnih pupoljaka koji imate u ustima. Što ih je više, to će vam se piva više gaditi i odbijat ćete ju kušati.
Može li bolje? Pivnica i spa u jednom, uz neograničenu količinu piva
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















