
Doručak je najbolja dijeta: Ova namirnica topi salo, ali samo ako je jedete ujutro

Važno je što ćete doručkovati, posebno ako želite uspješno smršavjeti. Mnogi ne znaju što bi to tačno trebali doručkovati pa vrlo brzo ogladne i trbuh im zakrči već tijekom ranog prijepodneva.
Najzdravija je zobena kaša
Nutricionisti tvrde da je najbolji izbor – zobena kaša, što potvrđuje i novo istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition & Metabolism.
Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podijeljeni u tri različite grupe: prva je doručkovala zobenu kašu, druga je jela kukuruzne pahuljice, a treća je preskakala doručak i pila samo vodu. I prva i druga grupa unosile su ukupno 350 kalorija.
U tri sata su svi sudionici morali u više navrata u poseban dnevnik bilježiti osjećaj sitosti, a davali su i uzorke krvi, kako bi im se pratila razina šećera i inzulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak kojeg su mogli jesti u količini dok konačno ne osjete da su potpuno siti. Grupa ljudi koja je doručkovala zobenu kašu bila je najmanje gladna tijekom jutra i podneva, a pojeli su i 31 posto manje kalorija za ručak od ostalih. Osim toga, kaša je imala najpovoljnije djelovanje baš kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Oni su konzumirali čak 50 posto manje kalorija tijekom ručka. Sudionici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice - već su tri sata poslije doručka imali isti osjećaj gladi kao i sudionici koji su samo pili vodu, a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale.
Zbog čega je to tako, iako su sudionici pojeli istu kalorijsku vrijednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zato što se kaša duže zadržala u želucu, dok kukuruzne pahuljice (koje imaju visoku razinu šećera) uzrokuju veliki porast glukoze u krvi, ali i njezin brzi i nagli pad. Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je kaša korisna ako želite skinute kilograme, jer tih 31 i 50 posto manje unesenih kalorija će se svakako osjetiti i primijetiti kroz duži period.
Zašto baš zob?
Zob i njezine prerađevine poput kaše i pahuljica - izuzetno su zdrava, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se kaša jede samo za doručak, varate se.
Ona se može miješati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati ili pak u razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput kolačića.
Siti ste duže
Vlakna koja sadrži kaša djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sustavu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti.
Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele smršavjeti.
Snižava kolesterol
Bogata zdravim vlaknima, kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe i tako snižava razine lošeg kolesterola u krvi. Tako i štiti zdravlje srca i krvnih žila, a smanjuje i rizik od nastanka srčanog ili moždanog udara.
Snižava tlak
Od svih jela s kojima možete sniziti svoj tlak, zobena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše je lignan - biljno vlakno, a studije pokazuju da se redovnim konzumiranjem može sniziti krvni tlak i do 30 posto.
Smanjuje rizik od raka
Namirnice cjelovitog zrna, uključujući i zobene pahuljice - smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija objavljena u časopisu “British Medical Journal”.
Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.
Nije skupo
Možete već za nekoliko eura kupiti pola kilograma zobenih pahuljica koje će vam trajati i tjedan dana. Čak i one iz organskog uzgoja ne koštaju više od 1 euro. Tako će kaša zadovoljiti i vaš trbuh i vaš novčanik.
POGLEDAJTE VIDEO: Debljina se rijetko dijagnosticira, a s njom živi više od polovice Hrvata















