'UGROŽENE VRSTE' /

Pripremite se na život bez ovih 26 namirnica. Uskoro bi mogle sasvim nestati

7. Čokolada: Preostalo nam je nešto više od desetljeća s ovom ukusnom poslasticom. Prema studiji Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu, proizvodnja kakaovca dramatično će se smanjiti do 2030. zbog niskih temperatura u regijama u kojima se uzgaja kakaovac. Proizvodnja kakaa, ključnog sastojka čokolade, osjetljiva je na klimatske promjene koje pogađaju glavna područja uzgoja u zapadnoj Africi. Suše i više temperature smanjuju prinose, dok bolesti poput "vještičje metle" i virusa natečenih izdanaka (CSSV) uništavaju stabla kakaovca. Ograničena genetska raznolikost uzgajanih sorti čini ih dodatno ranjivima.
Foto: Pexels
7. Čokolada: Preostalo nam je nešto više od desetljeća s ovom ukusnom poslasticom. Prema studiji Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu, proizvodnja kakaovca dramatično će se smanjiti do 2030. zbog niskih temperatura u regijama u kojima se uzgaja kakaovac. Proizvodnja kakaa, ključnog sastojka čokolade, osjetljiva je na klimatske promjene koje pogađaju glavna područja uzgoja u zapadnoj Africi. Suše i više temperature smanjuju prinose, dok bolesti poput "vještičje metle" i virusa natečenih izdanaka (CSSV) uništavaju stabla kakaovca. Ograničena genetska raznolikost uzgajanih sorti čini ih dodatno ranjivima.
8 /27
VOYO logo

Svi smo čuli za ugrožene žuvotinjske vrste… Ali jeste li razmišljali o tome da postoji i ugrožena hrana? Tako je! Ukusne namirnice kao što su čokolada, čips, pa čak i vino uskoro bi mogle nestati zauvijek, a sve je to 'zahvaljujući' klimatskim promjenama.

U galeriji pogledajte koje ćete namirnice morati početi kupovati naveliko prije nego zauvijek nestanu.

VOYO logo
Pogledaj još galerija