NEMA BACANJA /

Što se smije jesti i nakon isteka roka trajanja? Ove namirnice dobre su dulje nego što mislite, a neke su čak vječne

9. Sol: Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. Da i ne spominjemo, sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze - kada voda iz hrane izvlači samu sol, stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale. I zato se morska ili kamena sol ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena.
Foto: shutterstock
9. Sol: Čisti natrijev klorid postoji već nekoliko milijardi godina, pa ne čudi što traje vječno. Da i ne spominjemo, sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da se duže čuvaju. To se događa uslijed osmoze - kada voda iz hrane izvlači samu sol, stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale. I zato se morska ili kamena sol ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena.
11 /23
VOYO logo

Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju zamjetne promjene mirisa, okusa i teksture hrane, pa ako se ništa od toga nije promijenilo, hrana je sigurna, a kod nekih namirnica i na pakiranju stoji jasna oznaka da je rok trajanja samo sugestija

VOYO logo
Pogledaj još galerija