Jedite pametno /

Zimski recepti: Zagrijte tijelo, unesite dovoljno vitamina i izbjegnite prehlade i umor

Temperature padaju, a naš organizam postaje sve osjetljiviji. Izbjegnite prehlade i umor pravom hranom koja će vas zagrijati iznutra i ojačati imunitet. Ukusne recepte otkrijte klikom na 'SLJEDEĆA'

VOYO logo
VOYO logo

Kremasta juha od karfiola

Na spomen karfiola mnogi se naježe, ali ova kremasta juha oduševit će svako nepce i zaštiti tijelo od bakterija.

(FOTO: Pexels)

Sastojci:

 400 grama karfiola

pileći temeljac

170 grama tofua

sol

svježi papar

50 grama cheddar sira

dva režnja češnjaka

Upute:

Kuhajte karfiol u vodi koja ključa ili ga pripremite kuhanjem na paru. Dodajte pileći temeljac i tofu u lonac, ubacite karfiol, sol, papar i češnjak te kuhajte nekoliko minuta, a zatim ručnim mikserom blendajte juhu kako bi postigli gustoću.

Recept prenosimo s Cara's Cravings.

Zimsko varivo od leće i povrća

Zimsko varivo od leće i povrća zagrijat će organizam, a češnjak, korijander i brojni začini spriječit će prehladu. 

(FOTO: Pexels)

Sastojci: 

85 grama crvene leće 

dvije mrvke, nasjeckane

3 štapića celera, nasjeckanih

2 mala poriluka, nasjeckana

dvije žlice pasirane rajčice

žlica timijana

3 velika režnja češnjaka

žličica korijandra

Upute: 

Ubacite leću, mrkve, celer, poriluk i dvije žlice pasirane rajčice te češnjak, timijan i korijander u lonac i prelijte s litrom i pol vruće vode te dobro promiješajte. ​Poklopite i pustite da se krčka 30 minuta dok povrće nije mekano. ​

Ako volite gušću teksturu, juhu možete blendati ručnim mikserom. Poslužite toplo.

Recept prenosi BBC Good Food.

Piletina na marokanski

I mesno jelo možete pretvoriti u pravu bombu za zdravlje. 

(FOTO: Pexels)

Sastojci:

4 pileća prsa

tri žlice maslinovog ulja

dva luka, nasjeckana

100 grama rajčica

100 grama đumbira

tri režnja češnjaka

žličica kurkume

žlica kumina, korijandera i cimeta

velika tikva očišćena od sjemenki i narezana na velike komade

600 mililitara pilećeg temeljca

žličica tamnog šećera

2 žlice vinskog octa

100 grama sušenih rajčica

Upute:

Začinite pileća prsa i zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na tavi i lagano popecite piletinu sa svih strana. Uklonite ju s vatre i stavite na tanjur. 

Luk, 100 grama rajčica, đumbir i češnjak izmiksajte u pastu. Jedan luk pirjajte na maslinovog ulju, a zatim dodajte kurkumu i kumin te korijander i cimet te pirjajte još minutu. Dodajte pastu i sve promiješajte.

Stavite piletinu u taj umak i u lonac dodajte tikvu, pileći temeljac, šećer i vinski ocat. Pustite da ključa 30 minuta dok piletina nije potpuno kuhana​. Izvadite piletinu i nasjeckajte ja na srednje komadiće te u lonac dodajte sušene rajčice. 

Dodajte sol i papar po želji te poslužite toplo s feta sirom ili vrhnjem.

Recept prenosi BBC Good Food.

Brza pesto piletina

Za one koji imaju malo vremena i ne mnogo namirnica u frižideru - ovo je odličan obrok.

(FOTO: Thinkstock)

Sastojci:

žlica maslinovog ulja

4 pileća prsa

200 grama cherry rajčica

tri žlice pesto umaka

tri žlice vrhnja

svježi bosiljak, pola glavice luka, papar i sol

Upute:

Zagrijte ulje na tavi i dodajte piletinu. Pecite 12 do 15 minuta dok nije gotova. Začinite uz sol i papar te pirjajte luk. Narežite cherry rajčice po pola i dodajte ih u tavu te pirjajte dok malo ne omekšaju. Smanjite temperaturu i dodajte pesto i vrhnje dok se potpuno ne spoje u umak. U piletinu s pestom dodajte puno svježeg bosiljka, a kao prilog poslužite brokulu, rižu ili salatu po želji.

Recept prenosi BBC Good Food.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali