Kuharica /

Umak od šljiva - recept i priprema

Kineski umak od šljiva ima glatki slatko-kiselkasti okus prožet tradicionalnim kineskim začinima. Saznajte kako pripremiti originalni kineski umak od šljiva.

VOYO logo
VOYO logo

Vjeruje se da su Kinezi prvi počeli uzgajati šljive i da šljive imaju važno mjesto u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Stoga je kineski umak od šljiva jedan od najbogatijih umaka s obzirom na okus i teksturu.

Sastojci potrebni za pripremu kineskog umaka od šljiva su:

1 kilogram šljiva

1/2 šalice naranče

1/2 šalice žutog luka

1/2 šalice jabučnog octa

3/4 šalice smeđeg šećera

1/4 šalice soja umaka

2 žlice meda

2 žlice naribanog svježeg đumbira

2 češnja češnjaka

1 žličica soli

1 komad cimeta

2 cijela zvjezdasta anisa

4 cijela klinčića

1/2 žličice sečuanskog papra u zrnu

1/4 žličice cijelih sjemenki komorača

Umak od šljiva priprema:

Za pripreme kineskog umaka od šljiva najprije sve sastojke osim mješavine začina stavite u lonac srednje veličine i zakuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte nepoklopljeno  30 minuta. Nakon 30 minuta umak od šljiva prebacite u blender da se umak sjedini do glatke smjese.

Zatim stavite cijele začine u malu suhu tavu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne zamiriše. Pustite da se začini ohlade, a zatim cijele začine stavite u komad gaze zavezan koncem ili u vrećicu za čaj. Stavite paket začina u lonac s umakom od šljiva i nastavite pirjati nepoklopljeno 25-45 minuta dok se umak ne zgusne do željene gustoće.

Umak od šljiva je gotov i možete ga poslužiti uz mesno ili riblje jelo.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali