
Ukusna i jednostavna piletina s mrkvom za hranjiv obrok

Ovaj recept za pirjanu piletinu s mrkvom i krumpirom spaja pečene pileće batake i mekano povrće u jednom jelu koje čini jednostavnu i hranjivu večeru. Kompletan obrok s proteinima, škrobom i povrćem priprema se u jednom loncu, što znači da nema puno nereda nakon večere.
Sastojci za piletinu s mrkvom su:
4 pileća batka
sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica luka, sitno nasjeckana
4 zlatna krumpira, izrezana na komade od 5 cm
6 mrkvi, oguljenih i narezanih na ploške
1 žličica dimljene paprike
1 žlica višenamjenskog brašna
350 ml pilećeg temeljca
60 ml bijelog vina
2 žličice mljevenog svježeg timijana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Kada pripremate piletinu s mrkvom najprije zagrijte pećnicu na 180°C. Piletinu obilno začinite solju i paprom. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte piletinu i pecite dok ne porumeni, oko 4-6 minuta sa svake strane. Prebacite piletinu na tanjur. Dodajte luk u tavu i promiješajte. Dodajte krumpir i mrkvu. Pospite luk i mrkvu soli i paprom i pirjajte dok povrće ne počne smeđiti, oko 5 minuta. Dodajte brašno i promiješajte. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok vino ne ispari.
Dodajte pileći temeljac i dimljenu papriku. Vratite piletinu u tavu i pustite da prokuha. Pokrijte posudu, stavite u pećnicu i pecite 40 minuta, odnosno dok se piletina i povrće ne ispeku. Umiješajte majčinu dušicu, kušajte i prilagodite začine. Pospite nasjeckanim peršinom, pa poslužite. Dobar tek!







![[KVIZ] Koliko znaš o jagodama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297453/H-70efdc70-a788-4b84-a61f-14030413e0f8-550.webp?1749114372)










