
Ugrijte se u hladnim jesenskim danima uz vinski gulaš od svinjetine

Vinski gulaš je ukusno jelo koje se priprema od mesa kuhanog u crvenom vinu uz dodatak začina i povrća. Ovo jelo potječe iz mađarske kuhinje i karakterizira ga bogat, dubok okus vina i začina koji se sjedinjuju sa mekoćom i sočnošću mesa. Sastojci za vinski gulaš od svinjetine su:
600g svinjskog mesa, narezanog na kockice
2 veće glavice crvenog luka, sitno nasjeckane
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, naribane
2 paprike, narezane na trakice
2 žlice brašna
2 žličice slatke crvene paprike
2 dl crvenog vina
4 dl pilećeg temeljca
Sol po ukusu
Papar po ukusu
Maslinovo ulje
Kada pripremate ovaj recept za vinski gulaš najprije u većem loncu zagrijte malo maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani crveni luk i bijeli luk, pa popržite dok luk ne postane staklast. Dodajte meso i pržite ga sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Posolite i popaprite po ukusu. Smanjite temperaturu i dodajte naribane mrkve i narezane paprike. Nastavite dinstati nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Posipajte brašnom i slatkom crvenom paprikom preko mesa i povrća, pa dobro promiješajte da se sve sjedini. Postepeno ulijevajte crveno vino uz stalno miješanje kako biste napravili gusti umak.
Nakon što se vino djelomično reduciralo, dodajte temeljac, pokrijte lonac i smanjite temperaturu. Pustite da se krčka 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući. Jelo je gotovo kada je meso mekano i sočno, a umak postane gust i bogatog okusa. Po potrebi dodajte sol i papar kako biste postigli željeni okus. Poslužite vinski gulaš od svinjetine uz kuhanu tjesteninu, knedle, pire krumpir ili neki drugi prilog po želji. Dobar tek!


















