
Kako pripremiti smokve za zimnicu?

Smokve za zimnicu samo su jedan od načina kako možete čuvati smokve tijekom zimskih mjeseci. Kako pripremiti smokve za zimnicu?
Za pripremu smokava za zimnicu potrebno vam je:
kilogram i pol smokvi
šećer
rakija
Smokve za zimnicu priprema:
Smokve najprije operite tako da ih umočite u zdjelu s hladnom vodom, ali nemojte previše namakati. Nakon toga složite ih u jednom sloju na kuhinjski ručnik. Pospite 3/4 šalice šećera ravnomjerno u široki lonac. Na vrh stavite smokve, a zatim pospite s još 3/4 šalice šećera. Pokrijte i čuvajte u hladnjaku najmanje 12 sati i do 2 dana.
Nakon dva dana nastavite pripremati smokve za zimnicu. Lonac stavite na laganu vatru, otklopljen, i pustite da se smokve kuhaju. Djelomično poklopite i pirjajte 10 minuta, pa sklonite s vatre. Pokrijte i ostavite da odstoji još 4 sata. Ponovite korak 2 puta, smokve bi trebale postati prozirne u završnoj fazi kuhanja.
Vruće smokve pažljivo žlicom sipajte u vruće sterilizirane staklenke za konzerviranje. Zakuhajte sirup u kojem su se kuhale smokve, skidajući sadržaj koji ispliva na površinu. Isključite toplinu te umiješajte rakiju. Voće prelijte vrućim sirupom. Zatvorite i kuhajte u kupelji s vrućom vodom 10 minuta.
Vaše smokve za zimnicu su gotove i čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu do godine dana.













