Neponovljiva kuharica /

Recept slavne kuharice i špijunke u Drugom svjetskom ratu za idealnu krumpir salatu

Julia Child revolucionarizirala je gastronomiju, a ovaj će recept imati revolucionarni učinak na vašu salatu

VOYO logo
VOYO logo

Špijunka u Drugom svjetskom ratu, prva žena koju je Američki kulinarski institut prihvatio i američka zvijezda francuske kuhinje - sve je to Julia Child. No, mnogi je pamte upravo po njenom savršenom receptu za krumpir salatu. 

Child je od salate napravila matematiku, a ekscentrični karakter vinuo je njene recepte u sam vrh gastronomije, u kojoj su tada dominirali muškarcima.  

Američke su se obiteljske večeri, zahvaljujući njoj, transfomirale i objeručke prihvatile elemente francuske kuhinje u koju je Child bila zaljubljena. Međutim, bez obzira na Coq au Vin odnosno piletinu u vinu ili posebni pileći ragu, Julia Child itekako je znala baratati američkim blagom - krumpirom. 

A sada ćete i vi naučiti.

Za poznatu krumpir salatu po uzoru na Juliu Child trebat će vam: 

600 grama kuhanih krumpira 

2 žlice mljevenog luka srebrenca

sol i bijeli papar

50 ml kokošjeg temeljca

1,5 žlica vinskog octa

sjeckani peršin

3 žlice maslinovog ulja 

​Ogulite krumpire, a Child je tvrdila da ih morate prerezati po dužini, ako su okrugli i debeljuškasti.Kako ih gulite tako ih stavljajte u posudu s vodom kako bi izbjegli obezbojenje. Najbolje ih je staviti kuhati unutar pola sata kako krumpiri ne bi posivili. 

Stavite ih u lonac s vodom i dodajte sol te pustite da krčka, dok ne postanu lagano mekši, a redovito ih provjeravajte. 

Julia je i sama govorila: "Nedovoljno kuhani krumpiri su zastrašujući, a pretjerano kuhani krumpirići će se raspasti."

Kada su kuhani, bacite vodu ili je iskoristite za kuhanje juhe, a Child je to posebno voljela raditi. Krumpire pokrije i pustite ih da otvrdnu na 3 do 4 minute, ali nikako više od 5. 

Zatim otkrijte krumpire i začinitite ih, a najbitnije je da to napravite dok su topli kako bi se okusi stopili. Prebacite ih u veću posudu i dodajte bijeli luk, vinski ocat, sjeckani peršin i pustite da se natope 10 minuta, a promiješajte ih nekoliko puta. 

Na kraju dodajte još začina i malo ulja po želji te pustite salatu da odstoji pola sata prije serviranja.  

Pročitajte još:

Zlatni savjeti za savršeno kuhanu tjesteninu!

Pesto genovese: jednostavan za napraviti, jako zdrav za pojesti i savršen za ljetne vrućine

Savršena kombinacija i zdrava poslastica: dinja, avokado, orasi i med

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali