POLJSKI RECEPT /

Poznati lijek protiv mamurluka: Juha koja krijepi dušu, vole je i oni koji ne piju

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno, a priprema je suludo jednostavna

VOYO logo
VOYO logo

Rijetki su oni koji dan nakon pijančevanja nisu posezali za raznim metodama protiv mamurluka. Poljaci nakon izlaska često jedu gustu juhu od fermentiranog raženog brašna - žurek.

Temelj žureka je zakwas - fermentirano raženo brašno. Vrijeme koje mu je potrebno za fermentaciju najčešće je četiri do pet dana, a priprema je suludo jednostavna, evo recepta.

Sastojci za zakwas:

100 grama raženog brašna

500 ml vode

2 češnja češnjaka

1 lovorov list

Sastojci za juhu žurek:

½ kg bijelih kobasica

200 grama slanine

50 grama umaka od hrena

2 srednja luka

1 velika mrkva

1 veliki pastrnjak

1 korijen celera

2-3 lovorova lista

2 čajne žličice mažurana

sol i bijeli papar po želji

šaka svježeg peršina

Za ukrašavanje juhe:

malo kiselog vrhnja

tvrdo kuhana jaja

Priprema juhe:

U staklenku uliti toplu vodu i dodati brašno, očišćene češnjeve češnjaka i lovorov list. Dobro promiješati, a staklenku čvrsto zatvoritei celofanom i gumicom.

Staklenku je potrebno spremiti na tamno i toplo mjesto te je svaki dan otvorii kako biste pustili zrak iz nje pa je nakon puštanja zraka zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i češnjak iz staklenke.

Kada se na dnu staklenke pojavi smeđa tekućina, a na vrhu bjelkasta spužvasta smjesa zakwas će biti spreman za korištenje.

U loncu prepržite sjeckanu slaninu, luk i kobasice.

Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, a na njihovoj masnoći prepržite luk, pasternjak i celer. 

U lonac dodajte više od litru vode i začinite je sa soli, mažuranom, peršinom i lovorovim listom.

Kuhajte dok povrće ne omekša.

Dodajte zakwas, luk sa slaninom i kobasicama te umak od hrena i kuhajte još desetak minuta.

Na kraju dodajte žlicu kiselog vrhnja i tvrdo kuhana jaja.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: DIREKT je skuhao boršč. Ne, to nije ruska tradicionalna juha od cikle, nego ukrajinska: 'Ne damo vam svoju juhu'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali