SAVRŠENA TEKSTURA /

Kako skuhati savršeno kremastu palentu? Imamo recept

Za pripremu palente potrebna vam je samo voda, palenta i sol. Koliko i kako se kuha palenta?

VOYO logo
VOYO logo

Palenta je tradicionalno jelo od kukuruznog brašna koje potječe iz sjeverne Italije, ali je danas popularno diljem svijeta. Ova svestrana namirnica može se pripremati na razne načine i služiti kao prilog ili samostalno jelo.

Što je palenta?

Palenta je svestrana i nutritivno vrijedna namirnica koja zaslužuje mjesto u svakoj kuhinji. Bogata složenim ugljikohidratima i vlaknima, a bez glutena, palenta je odličan izbor za razne prehrambene potrebe.

Palenta je vrlo svestrana namirnica koja se može koristiti na razne načine:

Kao prilog uz meso, ribu ili povrće

Samostalno jelo s dodacima poput sira ili umaka

Pečena ili pržena u obliku štapića

U kolačima i kruhu kao zamjena za dio brašna

Kao zamjena za tjesteninu ili rižu

U doručku umjesto zobene kaše

Palenta se može servirati mekana i kremasta ili tvrda nakon hlađenja. Tvrda palenta se često reže na komade koji se zatim peku ili prže.

Koliko se kuha palenta?

Palenta se priprema kuhanjem grubo mljevenog kukuruznog brašna u vodi ili mlijeku. Tradicionalno se palenta kuha u omjeru 4 dijela tekućine na 1 dio kukuruznog brašna. Kada je gotova, palenta ima konzistenciju guste kaše. Važno je kuhati palentu dovoljno dugo da kukuruzno brašno potpuno nabubri i omekša. Prekratko kuhanje može rezultirati grubom teksturom.

Za pripremu palente potrebno vam je tek nekoliko sastojaka:

100 g palente

400 ml vode

sol

Upute za pripremu palente:

Zakuhajte vodu u velikom loncu.

Ulijte palentu dok istovremeno miješate vodu i miješajte nekoliko minuta da se ne naprave grudice

Kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri, svakih nekoliko minuta promiješajte kako se palenta ne bi uhvatila za dno.

Kad je palenta kuhana i upila svu vodu, posolite je i poslužite. Alternativno, izlijte u plitku posudu i ostavite da se stegne u hladnjaku.

Postoji nekoliko vrsta palente pa s obzirom na njenu vrstu prilagodite vrijeme kuhanja:

Tradicionalna palenta - kuha se oko 40-50 minuta uz često miješanje

Instant palenta - prethodno kuhana i osušena, priprema se za 5-10 minuta

Gotova palenta - prodaje se u tubama, može se rezati i peći

Je li palenta zdrava?

Konzumacija palente može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje. Palenta je posebno dobar izbor za osobe koje ne konzumiraju gluten ili žele smanjiti unos jednostavnih ugljikohidrata.

Palenta se smatra zdravom namirnicom iz nekoliko razloga:

Izvor vlakana i proteina - pomaže u održavanju sitosti

Ne sadrži gluten - sigurna za osobe s celijakijom

Bogata složenim ugljikohidratima - stabilizira razinu šećera u krvi

Sadrži vitamin A - važan za zdravlje očiju i imuniteta

Izvor karotenoida - antioksidansi koji štite od bolesti

Niska kalorijska vrijednost - pogodna za mršavljenje

Sadrži esencijalne minerale - željezo, magnezij, cink

Međutim, treba imati na umu da palenta sama po sebi ne sadrži mnogo vitamina i minerala. Za uravnoteženu prehranu potrebno ju je kombinirati s drugim nutritivno bogatim namirnicama.

Koliko kalorija ima palenta?

Točan broj kalorija ovisi o načinu pripreme i dodacima. Palenta kuhana samo u vodi ima najmanje kalorija, dok dodavanje mlijeka, maslaca ili sira povećava kalorijsku vrijednost. Palenta je nutritivno vrijedna namirnica, bogata ugljikohidratima i vlaknima.

Evo osnovnih nutritivnih informacija za 100 g kuhane palente:

Kalorije: 85 kcal

Ugljikohidrati: 18,1 g

Proteini: 1,98 g

Masti: 0,38 g

Vlakna: 1,7 g

Palenta je dobar izvor složenih ugljikohidrata koji se sporije probavljaju i daju dugotrajan osjećaj sitosti. Također sadrži manje količine vitamina A i minerala poput željeza, magnezija i cinka.

Koliko kuhana palenta može stajati?

Palenta se brzo suši pa je najbolje čuvati je u zatvorenoj posudi. Prije posluživanja možete je podgrijati uz dodatak malo tekućine da vratite kremoznu teksturu. Kuhana palenta može se čuvati u hladnjaku: 3-5 dana te u zamrzivaču do 3 mjeseca.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali