Ajvar za zimnicu /

Kako se radi domaći ajvar? Koji su osnovni sastojci za ajvar?

Zamijenite kupovni ajvar domaćim. Donosimo recept kako se pravi domaći radi ajvar.

VOYO logo
VOYO logo

Ajvar je zimnica koju svatko voli. No, priprema je duga i potrebno je u nju uložiti puno truda. Vodič kako se radi ajvar slijedi u nastavku teksta!

Vodič kako se radi ajvar:

Za početak biti će vam potrebno 5 kg paprike te 2,5 kg patlidžana koje ćete očistiti. Očišćenu papriku i patlidžane ćete prokuhati u 5 l vode i 300 ml octa. Povrće nije potrebno dugo kuhati već samo nekoliko minuta dok ono ne omekša. Ukoliko ne želite kuhati povrće, možete ga i ispeći na roštilju.

Nakon što ste skuhali ili ispekli povrće na red dolazi mljevenje. Svo skuhano povrće zajedno sa nekoliko feferona i 2 glavice češnjaka je potrebno samljeti.

Nakon mljevenja dolazi najdugotrajniji proces u pripremi ajvara, a to je kuhanje. U veliki lonac stavite 900 ml ulja te ga pustite da se zagrije i dodajte povrće. Ajvar kuhajte minimalno 3 sata, a znati ćete da je gotov kada poprimi svoju gustoću.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali