sunce u tanjuru /

Jesenska ljepotica krem juha od bundeve: savršenstvo boje, okusa i mirisa!

Ako je nešto lijepo kao slika, onda je to juha od bundeve ili tikve. Zahvaljujući narančastoj boji bundeve i mrkve vaš će tanjur izgledati kao da ga je kistom dotaknuo Vincent van Gogh! O okusu nećemo niti govoriti. Kušajte je!

VOYO logo
VOYO logo

Sastojci za 4 osobe

pola veće butternut tikve (muškatne bundeve)

glavica luka

jedna veća mrkva

1 krumpir srednje veličine

2 češnja češnjaka

maslac ili mast

muškatni oraščić - količina po želji

sol, papar

kajenski papar - ako volite ljuto

timijan

Krutoni - prepečeni komadići kruha

Ako vam je ostalo starog kruha sada je idealni trenutak da ga iskoristite. Narežite dvije kriške kruha na kockice, prelijte žlicom maslinovog ulja, lagano posolite (čak i nije potrebno), promiješajte rukama i zapecite na tavi ili u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva - samo nekoliko minuta dok ne porumene. 

Priprema juhe

Usitniti luk, mrkvu izrezati na kolutiće, bundevi oguliti koru (nije teško) i isjeći je na kockice. Krumpir također isjeći na kockice. Neka vam kockice krumpira i bundeve budu slične veličine. 

Na maslacu ili masti dinstati luk i dodati dva listića kadulje. Kad se luk zažutio, dodati ostalo povrće i dinstati pet minuta na laganoj vatri pazeći pritom da ne zagori.

Posoliti i popapriti pa podliti toplom vodom, povrtnim ili pilećim temeljcem. Neka tekućina prekrije povrće.

Pustiti da se kuha dok povrće ne omekša pa usitniti štapnim mikserom ili u blenderu.

Vratiti natrag u posudu u kojoj ste kuhali, ako je pregusto dodati još vode, naribati muškatni oraščić i dodati svježe listiće timijana. Oni će osim okusom, uvelike svojom zelenom bojom pridonijeti izgledu juhe. 

Posluživanje

Na stol zasebno stavite juhu i komadiće prepečenog kruha pa neka svatko uzme koliko hoće. Važno je juhu ne služiti sasvim vruću jer bi kruh u njoj omekšao. Neka bude takva da se odmah može jesti. Ako pazite na detalje, predlažemo da ovu žarko žuto-narančastu juhu poslužite na nekom tamnozelenom stolnjaku :)

Uslast!

OSTALI JESENSKI RECEPTI:

Uživajte u plodovima jeseni: fantastični domaći keksići od bundeve i čokolade

Jedni ih zovu cimet rolice, a drugi pužići s cimetom - kako god da se zvali sigurni smo da će razveseliti vašu obitelj i prijatelje

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali