fino i zdravo /

Doručak za šampione: puding od chia sjemenki s domaćom granolom i svježim voćem

Chia sjemenke nemaju izraženi okus pa se mogu koristiti u stotinu varijanti. U kolačima, kruhu i pudingu, a mogu se i suhe zobati. Ne moramo spominjati da su jaaako zdrave, no otkrit ćemo vam da su iz porodice metvica!

VOYO logo
VOYO logo

Danas pripremamo doručak za šampione i za ptičice, stoga podijelite suncokret, lan, zob i suho voće (ako nije sumporeno) s pernatim prijateljima koji vam cvrkutom uljepšavaju ova proljetna jutra!

Radimo domaću granolu i puding od chia sjemenki sa sezonskim voćem. 

Sastojci za puding

2-3 decilitra mlijeka po izboru (bademovo, kokosovo, kravlje)

 2 žlice chia sjemenki

1 žlica kokosovog brašna

žlica - dvije meda

Pomiješajte mlijeko, med, kokosovo brašno i dodajte chia sjemenke. Ostavite u hladnjaku preko noći ili barem sat vremena.

Sastojci za domaću granolu

2 šalice (2 dcl) zobenih pahuljica (ili nekih drugih)

šalica sjemenki (suncokret, lan)

šalica grubo nasjeckanih oraha, badema, lješnjaka

med - količina po želji

2-3 žlice ulja ili kockicu  otopljenog maslaca

šalica suhog voća

jedan bjelanjak 

cimet

žličicu kakaa

malo soli

Prije, no što počnete upalite pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. U zdjeli pomiješajte pahuljice, orašaste plodove, sol, cimet i kakao. 

U manjoj zdjelici ili šalici koja vam je bila dozer za pahuljice pomiješajte med i ulje te ih dodajte u zdjelu s pahuljicama. 

Vilicom ili pjenjačom umutite bjelanjak pa i njega stavite u smjesu i rukama izmiješajte.

Sada obložite pleh papirom za pečenje (mokrim rukama prođite po plehu pa tek onda stavite papir, kako se ne bi dizao) i smjesu izlijte na njega te ju ravnomjerno rasporedite po cijelom plehu da bude tanka.

Pecite je 30-ak minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite je iz pećnice i pustite je da se ohladi. Situacija je slična kako i kada pečete keksiće. Granola će biti mekana kad ju izvadite, no stvrdnut će se prilikom hlađenja. 

Kada se skroz ohladila razlomite je na manje komadiće i dodajte joj suho voće te je spremite u staklenku ili neku posudu s poklopcem. 

Naravno, dio odmah stavite u naš doručak za šampione!

Pročitajte još: 

Lički dragulj: kad krumpir vodi glavnu riječ, nastaju police oko kojih ne trebate ni štemati ni bušiti

Izdvojite malo vremena i uživajte u grahu s ječmom, finom zimskom jelu naših baka

Pripreme za ljeto: jedite ovo svako jutro i gledajte kako se kilogrami tope!

Kraljica krša na vašem tanjuru: kajgana sa šparogama odličan proljetni ručak

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali