
Imamo recept za sočni čokoladni kuglof. Jeste ga već probali?

Malo koji kolač može se pohvaliti tako bogatom tradicijom i bezvremenskom popularnošću kao kuglof. Ovaj kraljevski desert, koji svojom karakterističnom formom i danas krasi stolove diljem Europe, u svojoj čokoladnoj varijanti predstavlja vrhunac slastičarske umjetnosti koja spaja jednostavnost pripreme s božanstvenim okusom.
Istražili smo i pronašli najbolji recept za čokoladni kuglof kojeg vam donosimo u nastavku.
Čokoladni kuglof sastojci
180 g maslaca
225 g šećera
¾ žličice ekstrakta badema
prašak za pecivo
180 g brašna - glatkog
75 g badema
3 jaja
2 žlice mlijeka
3 žlice kakaa u prahu
100 g tamne čokolade
Čokoladni kuglof priprema
Da biste pripremili čokoladnog kuglofa, najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Temeljito namažite lim za pecivo otopljenim maslacem. Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiješajte ekstrakt badema.
Pomiješajte prašak za pecivo, brašno i mljevene bademe. Umutite jedno po jedno jaje, a između dodajte žlicu smjese od brašna. Ponavljajte dok ne dodate sva tri jaja, a zatim umiješajte preostalu mješavinu brašna i umiješajte mlijeko.
Žlicom stavite polovicu tijesta za kolače u posebnu zdjelu i umiješajte kakao pastu. U drugu polovicu smjese dodajte komadiće čokolade. Dodajte žlice svakog od tijesta naizmjence u lim i povucite dršku žličice kroz smjesu kako biste stvorili efekt mramora.
Čokoladni kuglof pecite oko 40 minuta, a zatim isprobajte kolač da vidite hoće li čačkalica zaboden u najdublji dio izaći čista. Ostavite kuglofa da se hladi u kalupu deset minuta prije nego što ga okrenete na rešetku za hlađenje.
Ključni koraci u pripremi kuglofa
Uspješna priprema čokoladnog kuglofa počiva na nekoliko važnih principa:
Temperatura sastojaka: Svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi
Pravilno miješanje: Suhe sastojke potrebno je pomiješati odvojeno od tekućih
Priprema kalupa: Kalup treba temeljito namastiti i pobrašniti
Temperatura pečenja: Idealna temperatura je 170-180°C















