
Koliko dugo namakati sušeni bakalar? Ovo su najvažniji koraci

Namakanje bakalar ključni je korak u pripremi ove tradicionalne blagdanske namirnice. Iako proces zahtijeva vrijeme i strpljenje, pravilno namočen bakalar osnova je za sve ukusne recepte, bilo da ga pripremate na bijelo ili crveno. Bakalar se namače kako bi mu smanjili snažan „riblji“ miris.
Koliko dugo namakati bakalar?
Vrijeme namakanja bakalara ovisi o vrsti i suhoći bakalara:
Vakumirani bakalar: 24-48 sati
Tvrdo sušeni bakalar: 3-7 dana
Klasični sušeni bakalar: minimalno 48 sati
Namakanje bakalara - osnovni koraci
Odaberite prikladnu posudu u kojoj će bakalar biti potpuno potopljen
Koristite isključivo hladnu vodu
Držite posudu u hladnjaku tijekom cijelog procesa
Mijenjajte vodu minimalno dva puta dnevno
Provjeravajte mekoću bakalara svaki dan
Temperatura i prostor
Bakalar se obvezno namače u hladnoj vodi i drži u hladnjaku. Sobna temperatura može dovesti do kvarenja ribe i razvoja bakterija. Posuda mora biti dovoljno velika da omogući ribi da bude potpuno potopljena.
Provjera kvalitete
Prije namakanja, provjerite kvalitetu sušenog bakalara:
Riba treba biti ravna i plosnata
Koža mora biti neoštećena
Ne smije imati znakove kvarenja ili udubljenja
Peraje trebaju biti okrenute prema gore
Kako znati je li bakalar spreman?
Pravilno namočen bakalar trebao bi biti:
Mekan i elastičan na dodir
Bez previše slanog okusa
Bijele do svijetlo žute boje
Ugodnog mirisa bez prejake arome ribe
Nakon namakanja
Kada je bakalar pravilno namočen, važno ga je odmah pripremiti. Ne preporučuje se držati namočenog bakalara dulje vrijeme jer može izgubiti kvalitetu. Vodu od zadnjeg namakanja možete sačuvati za pripremu jer sadrži vrijedne sastojke koji će obogatiti okus jela.
Pravilno namakanje bakalara zahtijeva vrijeme i pažnju, ali je ključno za pripremu tradicionalnih blagdanskih specijaliteta koji su nezaobilazni dio hrvatske kuhinje. Uz ove smjernice, vaš bakalar bit će savršeno pripremljen za daljnju termičku obradu.















