Glavno jelo /

Priprema i recept za Bajramsku bamiju

Bajramska bamija jelo je koje možete sami pripremiti, donosimo vam recept za pripremu Bajramske bamije.

VOYO logo
VOYO logo

Kako biste pripremili Bajramsku bamiju potrebno vam je oko sat i pol, a priprema je zahtjevna.

Bajramska bamija - sastojci:

60 dkg janjetine bez kosti

2 glavice ljubičastog luka

2 češnja češnjaka

1 žličica mljevene crvene paprike

5 dkg milerama

30 dkg svježih bamija

10 dkg mrkve

2,5 dkg korijena đumbira

limun

maslinovo ulje

začini: sol i papar

Bajramska bamija - priprema:

Bamiju isperete hladnom vodom, odstranite peteljku i vrh te narežete. U posudu stavitmo maslinovo ulje kojeg trebate ugrijati te na njega dodati janjetinu koju ste prethodno narezali na manje komade. SVe zajedno posolite i pržite sa svih strana, nakon što voda ispari izvadite meso i stavite na toplo.

Za to vrijeme u posudu na masnoći od prženja dodajte luk, koji ste prethodno nasjeckali, naribajte mrkvu, protisnite češnjak, naribajte korijen đumbira, posolite i pirjajte na laganoj vatri. Povrće mora omekšati.

Dodajte crvenu papriku i meso, te bamije, malo limuna (nekoliko kriški), začuinite soli i paprom te dolijete vode tako da se pokriju svi sastojci. Kuhajte na laganoj vari i dolijevajte vodu. Dovoljno je kuhati oko sat vremena, važno je da meso omekša.

Na kraju kuhanja izvadite limun, a dodajte sok polovice limuna, mileram i vaša Bajramska bamija je spremna za serviranje.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali