ULTIMATIVNI VODIČ /

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću

Trgovački lanac Eurospin pripremio je posebnu ponudu Beer fest koja traje od 5. do 11. lipnja tijekom koje u njihovim trgovinama možete pronaći neke od najboljih vrsta piva po nevjerojatnim cijenama

VOYO logo
VOYO logo

Prije nego što se upustimo u raznolik i prekrasan svijet piva i pivskih stilova, važno je istaknuti kako uživanje u pivu ne ovisi isključivo o okusu samog piva nego i o načinu na koji se poslužuje. Temperatura serviranja i tehnika točenja ključni su čimbenici koji mogu znatno utjecati na cjelokupan dojam.

Pivo se ne bi smjelo posluživati na previsokoj, ali niti na preniskoj temperaturi. Naime, nitko ne voli toplo pivo jer pri višim temperaturama u prvi plan dolaze alkoholne note koje mogu narušiti doživljaj. S druge strane, pretjerano ohlađeno pivo može prigušiti arome i okuse koji to pivo čine posebnim.

Oprez! Pjena nije samo za ukras!

Nadalje, važno je znati kako ispravno točiti pivo. Pravilno točenje piva podrazumijeva točenje pod blagim kutom, uz kontrolirano stvaranje pjene, osigurava optimalan vizualni dojam, očuvanje svježine i pravilno oslobađanje mirisa. Pjena na pivu, osim što ima estetsku funkciju, djeluje i kao prirodna barijera koja štiti pivo od oksidacije i čuva njegovu aromu.

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

Zato je, prije nego što se odlučimo za određeni stil piva, važno razumjeti temeljne principe pravilnog posluživanja jer samo tako možemo doživjeti puni potencijal onoga što imamo u čaši. Osim pravilnog serviranja samog piva, važno je uz pivo poslužiti i hranu koja će se savršeno slagati s pivom koje ste odabrali.

Različite vrste piva na jednom mjestu - po fantastičnim cijenama

Ako ste tip osobe koja je vjerna istom pivu, sada je idealan trenutak za eksperimentiranje! Trgovački lanac Eurospin je u razdoblju od 5. do 11. lipnja organizirao posebnu Beer fest ponudu u okviru koje je možete probati vrlo zanimljive vrste piva po super cijeni! Ovdje možete pronaći nešto za svačiji ukus, za sve prilike i za razne vrste menija, a mi vam donosimo svojevrsni pairing koja hrana ide uz određene vrste piva. Pa krenimo! 

Festbier Best Braü svijetlo pivo 5,5% vol. po fantastičnoj cijeni od 9,99 eura. Ovo pivo zlatno-žute boje i s malo pjene idealan je izbor za druženja uz roštilj i proslave jer je pitko i punog okusa, a u ovoj varijanti dolazi u praktičnom pakiranju, u tzv. 'kegovima' od pet litara. Količine su ograničene, zato požurite. Ovaj osvježavajući lager ima prepoznatljivu laganu aromu meda, i nije pretjerano nametljiva pa se može kombinirati s različitim vrstama hrane.

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

U ovom keg izdanju, idealna je za roštilje, kobasice, ćevape i pljeskavice, hamburgere, kotlete, piletinu s roštilja ili žara, krumpiriće, pizze, i tome slično. Izvrsno će se slagati s hranom koja je lagano slana, hrskava ili blago začinjena savršeno pa će tako naglasiti svježinu piva i istaknuti ravnotežu okusa.

U Eurospin Beer fest ponudi je i Best Braü lager pivo u pakiranju od 8 limenki po 500 ml umjerene jačine od 4,8% vol., a cijena pakiranja je 5,20 eura odnosno svega 0,65 eura po limenki. I ova ponuda dolazi u ograničenim količinama pa ako pripremate roštilj, ali više volite piti pivo ravno iz limenke, ovaj Best Braü lager je definitivno ponuda koja se ne propušta. 

Ljubitelji pšeničnog piva također će doći na svoje jer je u Beer fest ponudi Eurospina od 5. do 11. lipnja i pšenično pivo Best Braü Hefeweizen u limenkama 500 ml, 5% vol. po super cijeni od 0,69 eura. Ako razmišljate koju hranu poslužiti uz pšenično pivo, podsjećamo da ovo blago voćno i aromatično pivo traži sebi sličnog partnera pa će se odlično slagati uz morsku platu, salatu s kozicama, tartar od tune, ribu s roštilja ili rižoto s plodovima mora. 

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

Pšenično je pivo savršen odabir za vruće ljetne dane kada volimo jesti laganu hranu i salate, a fino će se slagati i s desertima kao što su voćne salate, tart od limuna ili bilo koja varijacija od citrusa koja će dodatno naglasiti arome ovog piva.

Jako pivo traži isto takav obrok

Ako pak preferirate snažnije pivo, za vas je pravi izbor pivo Best Braü Premium Strong u limenci od 500 ml. Ovo pivo je jače arome i izraženijeg okusa, jačine 8,4% vol., a tijekom ove genijalne Best beer ponude u Eurospinu možete pronaći po cijeni od samo 0,89 eura. Jače pivo svakako traži i konkretniji obrok, a u pravilu se preporučuje da ga uparujete se nešto masnijim, podjednako jakim jelima.

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

Primjerice, savršeno će ići uz chili con carne, različite tipove gulaša i slična jača jela na žlicu. Ako vas u ovim ljetnim danima više privlači ideja pečenog mesa, preporučamo da ga kombinirate s pečenim svinjskim rebarcima, janjetinom ispod peke ili na žaru i tome slično.  

Eurospin je tijekom ove posebne Beer fest akcije doista mislio na sve, pa su u ponudu uključili i samostansko pivo koje naprosto morate kušati. Poznavatelji piva već znaju da su samostanska piva vrsta ale piva, odnosno piva gornjeg vrenja, snažnije arome i punijeg okusa, pa predstavljaju istinski vatromet za okusne pupoljke. Beer fest u Eurospinu izvrsna je prilika da probate samostansko pivo Monastica Dominus koji dolazi u Blonde i Rouge inačici, u staklenoj ambalaži od 750 ml.

Ponekad nam je dovoljno malo sira i voća, no ponekad poželimo nešto jače...

Kao i većina ale piva, i ova ima nešto veći udio alkohola, koji ovdje iznosi 6,5% vol., u Eurospinu ga tijekom Beer festa između 5. i 11. lipnja možete pronaći po cijeni od svega 3,09 eura. Uz ovo fino, kompleksno pivo predlažemo da servirate sirnu platu s kombinacijom tvrdih sireva i zrelijih sireva poput trapista, goude, brie i camemberta.

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

Uz to će poslužite šaku oraha i badema, grisine i na kriške narezan baguette. Dodajte malo grožđa i posudicu s medom za savršenu kombinaciju okusa. Ako razmišljate o nešto ozbiljnijem obroku, imajte na umu da samostansko pivo traži malo jaču hranu kao partnera pa će se odlično slagati s gulašem od divljači, jela ispod peke ili dobre stare kotlovine. 

Zaljubljenici u craft pivo također nisu zaboravljeni pa u okviru Beer fest ponude u trgovinama Eurospin mogu pronaći Craft King Pale Session Ipa 500 ml, 3.9% vol. i Craft King Pale Ale pivo 500 ml, 5.3% vol. koji su hrvatski proizvodi, i to po cijeni koja se ne propušta od 1,85 eura!

Niži udio alkohola, citrusno-voćne arome, svježina i lagana gorčina kod Session Ipa craft piva odlično će se nadopunjavati s laganom piletinom ili ribom, pa je odličan izbor ako se odlučite za tacose, salate s citrusnim preljevima, pečeni losos ili tuna steak. S druge strane, Pale Ale podnosi malo težu hranu, balansira masnoću i savršeno prati jela s blago slatkastim, dimljenim ili mesnim elementima pa je odličan izbor za klasičan, autohtoni roštilj na kakav smo već tradicionalno navikli ili rižoto od gljiva.  

Zašto nam je pjena važna kod piva, koju hranu servirati i još par stvari koje treba znati za potpuno uživanje u ovom piću
Foto: Shutterstock

I za kraj, imamo nešto i za ljubitelje laganih osvježavajućih radlera. U okviru Beer fest ponude, u trgovinama Eurospin između 5. i 11. lipnja možete pronaći pivo radler Best Braü od grejpa, pakirano u limenkama od 500 ml, 2% vol. po super cijeni od 0,59 eura. Radler od grejpa je lagano, osvježavajuće piće s niskim udjelom alkohola i izraženom citrusnom notom, blago gorkastom zbog grejpa, ali i slatkastom zbog dodataka voćnog soka. Zbog toga najbolje paše uz ljetnu, laganu, svježu i blago začinjenu hranu kao što je salata s kozicama, rukolom i narančom, grčka salata ili salata s feta sirom, pečeni file bijele ribe s limunom, tost s avokadom i dimljenim lososom ili lagane bruschette s rajčicom i bosiljkom. 

Kao što svako pivo ima svoj karakter, tako i svako jelo može dobiti novu dimenziju kada se spoji s pravim pivom. U svakom slučaju, iako postoje određene smjernice kojih se valja držati, svakako treba znati da uparivanje piva i hrane nije stroga znanost nego igra okusa, poziv na istraživanje i uživanje. Uz malo znanja i puno znatiželje, svaki zalogaj i gutljaj mogu se pretvoriti u vrhunski gastronomski doživljaj.

Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom Eurospin.

 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali