
Rad na dobrobiti planeta može početi promjenom na tanjuru

U travnju ove godine postavljen je rekord za najviše razine ispuštanja CO
Za početak, možete li nam ukratko objasniti što je
Darija Vranešić Bender:
Možemo li dobiti važne mikro i makro nutrijente ako se hranimo samo namirnicama biljnog izvora?
Darija Vranešić Bender: Namirnice biljnog porijekla iznimno su važan izvor brojnih hranjivih tvari poput vitamina, minerala, biljnih kemikalija, „dobrih masti“, biljnih izvora proteina, složenih ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Voće i povrće pritom su značajan izvor vitamina, minerala, ugljikohidrata, biljnih vlakana i biljnih kemikalija. Mahunarke i gljive također sadrže vlakna, ali su i vrijedan izvor proteina, a orašasti plodovi i sjemenke sadrže dragocjene nezasićene masti bogate energijom, vlakna, minerale, vitamine, te biljne kemikalije s povoljnim utjecajem na zdravlje poput fitosterola i fenolnih spojeva.
Kako se
Darija Vranešić Bender: Konzumacija hrane biljnog porijekla i smanjenje životinjskih izvora prehrambena su mjera koja se gotovo univerzalno može primijeniti na prevenciju i terapiju većine civilizacijskih bolesti. Konkretno, nova istraživanja koja su promatrala utjecaj
Što smatrate prvim korakom u rješavanju problema prekomjerne količine stakleničkih plinova?
Anet Režek Jambrak: Prvenstveno, možemo krenuti od onoga što se tiče svakog pojedinca na planeti – prehrane. Potreban je drugačiji način promišljanja o hrani izvan samog utjecaja na zdravlje pojedinca. Prema dostupnim podacima, 34 posto svih emisija stakleničkih plinova koje je stvorio čovjek, stvaraju prehrambeni sustavi, a većini stakleničkih plinova pridonosi proizvodnja i konzumacija hrane životinjskog podrijetla. Samo eliminacija mesa ne može imati značajan učinak.
Što se smatra održivom prehranom? Kako je implementirati u našu svakodnevicu?
Anet Režek Jambrak: Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Sjedinjenih Država (FAO), održiva prehrana uključuje konzumaciju hrane koja ima mali utjecaj na okoliš ili nizak ugljični otisak, ali je istovremeno obogaćena esencijalnim hranjivim tvarima za ispunjavanje prehrambenih potreba. Osim promjene u odabiru mesa, važno je odabrati klimatski pametne usjeve poput prosa kako bismo smanjili ugljični otisak i osigurali održivu prehranu.
Možete li nam objasniti zašto biljna hrana ima niži ugljični otisak od nekih drugih vrsta namirnica?
Anet Režek Jambrak: Biljna hrana obično ima niži ugljični otisak od mesa i mliječnih proizvoda. Na primjer, proizvodnja 100 grama proteina iz graška emitira samo 0,4 kilograma ekvivalenta ugljičnog dioksida (CO
Kad razgovaramo o važnosti prehrane bazirane na namirnicama biljnog podrijetla, dobro je spomenuti i VegePorciju, znanstveno utemeljenu prehrambenu metodu za zdraviju i održiviju prehranu koju je nedavno predstavila kompanija Nestlé. O čemu se točno radi?
Koraljka Novina Brkić: VegePorcija je alat koji pomaže odraslima da u tjedni jelovnik uvrste više biljnih obroka u optimalnim omjerima i odgovarajućim, raznolikim kombinacijama. Temelji se na preporuci komisije EAT-Lancet o unosu 300 g povrća i 200 g voća dnevno kao dijelu održive i zdrave prehrane te na činjenici da 25 posto Hrvata ne konzumira voće ili povrće svakodnevno.
VegePorcija sadrži optimalne omjere i prave kombinacije između različitih skupina biljne hrane, tako da su doručak, ručak i večera dobro uravnoteženi i osiguravaju unos potrebnih proteina. Tanjur je podijeljen u tri dijela: 50 posto povrća, 25 posto biljnih proteina iz mahunarki, orašastih plodova, gljiva i sjemenki, 25 posto žitarica od cjelovitog zrna i škrobnih namirnica, poput krumpira.
Prilikom predstavljanja VegePorcije, surađivali ste i s renomiranim chefom Marijem Miheljem, koji je pripremio šest sjajnih recepata za obroke na biljnoj bazi.
Koraljka Novina Brkić: Nestlé je krajem prošle godine u Hrvatskoj predstavio GARDEN GOURMET, liniju proizvoda baziranih na namirnicama od 100 posto biljnog porijekla. Ove smo ih godine izvrsno povezali s načelima VegePorcije. Pozvali smo chefa Marija Mihelja da osmisli jednostavne, nutritivno bogate biljne obroke koje svatko može pripremiti i kod kuće.
Pripremite GARDEN GOURMET
Potrebno vam je:
-GARDEN GOURMET NUGGETS 100 g
-MLADA SALATA 30 g
-KRASTAVCI 30 g
-VODA 200 g
-PEČENA PAPRIKA 150 g
-INDIJSKI ORAH 50 g
-TORTILJE 2 komada (preporuka: integralna varijanta)
-MASLINOVO ULJE 0,02 L
-SOK 1 LIMETE
-PRSTOHVAT SOLI
Način pripreme i serviranje:
GARDEN GOURMET
















