
Kako pripremiti koktele kod kuće? Ovo je 5 savjeta poznatih miksologa

Ako ste tek zakoračili u svijet miksologije, ili tek namjeravate krenuti sa koktel avanturom, poslušajte savjete dvojice iskusnih koktel majstora – Maria Majcena i Filipa Lipnika, članova stručno žirija velikog regionalnog natjecanja Cocktail Mastera kojeg organizira Badel.
Pripremiti dobar koktel je izazov koji počinje odabirom pravih sastojaka, a seže sve do poznavanje osnovnih tehnika miksanja i snalaženje među brojnim komadima opreme. Uz nekoliko praktičnih savjeta i osnovni set alata za miksanje koktela, bit ćete na dobrom putu da već kod prvog pokušaja pripremite koktel koji ne samo da izgleda profesionalno, već i tako i okusom oduševljava.
Ne propustite finalne epizode Cocktail Mastera – u petak i subotu ekskluzivno na platformi Voyo! Tko će ponijeti titulu najboljeg barmena regije i odnijeti 30.000 eura kući? Završnica donosi spektakl – i samo jedan može biti Cocktail Master!
U nastavku vam donosimo 5 ključnih savjeta koji će vam pomoći da se samouvjereno upustite u svijet miksanja pića.
1. Shaker? Snalažljivost prije svega!
“Ako nemate shaker, imate svakako neku teglicu staru od kiselih krastavaca i slično. Može vam koristiti kao shaker”, savjetuje Mario Majcen da vam profesionalna oprema nije nužna. S time se slaže i njegov kolega, Filip Lipnik, i dodaje novu ideju: “Imate shaker onaj plastični za trening doma sigurno.”
2. Najvažniji alat: preciznost
Bez dobre mjere nema ni dobrog koktela, a to je najvažnije, misli Filip Lipnik: “Vama je, kao početnicima, najvažnija mjera, takozvani jigger ili mjerica. Jer ako ćete ovako iz ruke lijevati unutra, bit će tu jako puno svega.”
3. Koktel baze koje uvijek trebate imati pri ruci
Osnova za odličan koktel nije komplicirana – uz malo mašte i nekoliko osnovnih sastojaka, spremni ste za miksanje. Što sve može funkcionirati u koktelu?
Mario Majcen poručuje: “Bilo bi dobro imati neke baze. Neki viski, votka, gin, tequila, rum ili konjak. Pretpostavljam da imamo neki viski koji smo dobili na poklon ili neku domaću rakiju. Sve se to može raditi u koktelu.”
Neke sastojke možete izraditi i sami. Kako? Otkriva vam Filip Lipnik: “Šećer možemo sami napraviti. Pomiješamo ga s vodom, napravimo šećerni sirup, ostavimo nekih sat vremena da se ohladi. Možete unutra staviti kore naranče, limuna, cimet, ili anis.”
4. Dekoracija: manje je više
Kada je o dekoraciji riječ, obojica vrhunskih miksologa savjetuju- ne pretjerujte!
“Po definiciji je koktel mješavina dva pića. Defintivno najprodavaniji koktel u Hrvatskoj je gemišt. Ako ćemo ga ići ukrasiti, ukrasit ćemo ga sa grozdom grožđa. Gledajte da ima veze sa onim što je u samom koktelu”, kaže Mario Majcen.
“Po meni je najljepše staviti vrh mente jer je osvježavajuće i lijepo izgleda”, dodaje Filip Lipnik da dekoracija treba biti jednostavna i smislena.
5. Mjehurići su poželjni, ali ne u shakeru
“Ne stavljajte gazirano piće u shaker jer shaker eksplodira”, naglašava Filip Lipnik.
A što je tajna uspješnog kokela? Mario Majcen kaže - nisu ni sastojci ni oprema: “Najvažnije je da imate cilj, da se zabavite, budite umjereni, nemojte pretjerivati.”
Filip Lipnik dodaje još jedan tajni sastojak: “Tajna uspješnog koktela je velika ljubav. Ako ga radite s velikom ljubavlju, sigurno će biti fin.”
Whiskey Sour – Klasični recept
50 ml bourbon viskija
25 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
15 ml šećernog sirupa (jednake količine šećera i vode, prethodno prokuhano i ohlađeno)
(Opcionalno) 1/2 bjelanjka – za pjenastu teksturu
Kocke leda
Dekoracija: kriška limuna ili maraskinja
Koraci za pripremu
Pripremite shaker
Suho protresite (ako koristite bjelanjak)
Dodajte led i ponovno protresite
Procijedite u čašu
Dekorirajte i poslužite
Savjeti za kraj? Zabavite se, budite kreativni i ne zaboravite – sve je ljepše kad se radi s ljubavlju!
Za još korisnih trikova, pogledajte Cocktail Master – show u kojem se natječu vrhunski barmeni iz cijele regije, a najbolji odnosi titulu i 30.000 eura! Nove epizode vas čekaju već ovog petka – samo na platformi Voyo!







![[KVIZ] Znaš li sve o narančastom voću i povrću?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296843/H-91778c82-d356-43b4-8d0d-bc19a32b7e0a-550.webp?1749030480)

Novi asfalt dobile dionice ulica na Baniji i Drežniku, u Gradu kažu da su nastavljena i asfaltiranja makadama

Nestali 73-godišnjak pronađen mrtav

Gosti navalili u Opatiju na produženi vikend! Grad pun turista, evo što ih je najviše oduševilo

Franković o objavi HDZ-a Dubrovačko primorje: 'Gledam na to s gnušanjem'

Luka Božić: Samo Zadar je opcija u Hrvatskoj, nedostaje mi taj osjećaj i adrenalin!

Nagli skok temperature doslovno ruši ljude svih životnih dobi







